Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Marokszámra szedik a gyógyszert a magyarok

írta   /   2013-03-29  /   nincs hozzászólás

Az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pacienseiknek a legaktívabb gyógyszerrendelő orvosok, míg a legnagyobb fogyasztók nyolcszor annyi orvosságot szednek be, mint a többség. A Világgazdaság annak apropóján kérdezett rá a gyógyszerfogyasztásra, hogy áprilisban két éven belül immár kilencedszer változnak a gyógyszerárak.

A legaktívabb gyógyszerrendelők az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pácienseiknek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott adatokból kiderül: míg egy orvos átlagosan 4104 doboz gyógyszert írt fel 2012-ben, a top 25 doktor csaknem 68 ezer, összesen több mint másfél millió doboz orvosságot rendelt betegeinek. A „leg” egymagában majdnem százezer doboz patikaszer beszedését írta elő pácienseinek. A legtöbb a népbetegségek kezelésére – vércukorszintre, magas vérnyomásra, véralvadásra – ható patikaszerekből fogy.

Az nem derül ki az OEP tájékoztatásából, hogy közöttük van-e a top-gyógyszerfogyasztókból, azokból, akik az egy páciensre jutó átlagos 25 doboz orvossággal szemben 207 doboz gyógyszert váltottak ki tavaly. Sőt, volt olyan, aki 377 doboz orvosságot váltott ki 2012-ben.

„A napi tíz doboz gyógyszer tényleg szörnyű soknak tűnik” – mondja Komáromi Zoltán háziorvos. A volt országos szakfelügyelő főorvos szerint azonban csak a konkrét esetek szakmai felülvizsgálata adhatna választ arra, miért rendeltek az érintett doktorok ennyi gyógyszert, és vajon beszedték-e a top-fogyasztók a kiváltott orvosságokat.


Nemzetközi felmérések szerint a gyógyszerek legalább felét nem megfelelően alkalmazzák, ezért azok hatástalanok. Mivel naponta mintegy 650 ezer beteg–gyógyszerész találkozás történik, a patikusoknak óriási szerepük lehet a páciensek tájékoztatásában, a helytelen gyógyszerelés, vagy az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből fakadó következmények elkerülésében. Ezzel indokolták a jogszabályalkotók, hogy a jövő hónaptól – ha csak a páciens nem tiltakozik ellene – a gyógyszerész is megtudhatja, milyen támogatott gyógyszereket szed. A patikus nem kaphat információt a mentális és viselkedészavarokra, valamint a szexuális úton terjedő betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről, a nem támogatott vényköteles és a vénynélküli orvosságokról sem.

A teljes cikkért katt ide.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Marokszámra szedik a gyógyszert a magyarok QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →