Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Már több mint hatvan település csatlakozott a Segítő Kezek mintaprogramhoz

írta   /   2013-10-06  /   nincs hozzászólás

Már több mint hatvan település csatlakozott az idősekről gondoskodó, Segítő Kezek elnevezésű országos mintaprogramhoz, amelyben öt somogyi város, köztük Kaposvár is részt vesz – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos csütörtökön a somogyi megyeszékhelyen.

idosugyA fővárosi V. kerület alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg 475 ezer, 80 év feletti ember él Magyarországon, s számuk évről évre nő. “Kötelességünk róluk gondoskodni” – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elindított mintaprogram kezdeményezője.
Hozzátette: mivel az idősek egyik legnagyobb gondja az egészségi problémákon kívül a magány és az, hogy könnyen válhatnak bűncselekmények áldozatává, ebben is szeretnének segítséget nyújtani azzal, hogy a kezdeményezésbe bevonták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács áldozatvédelmi programját, valamint középiskolás önkénteseket.
Tájékoztatása szerint a Start közmunkaprogram keretében 377 közfoglalkoztatottat tudnak bevonni a még e hónapban induló, s a jövő év május végéig tartó mintaprogramba, így a Segítő Kezek projekt az idősekről való gondoskodás mellett munkahelyeket is teremt.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: a programhoz az elsők között csatlakoztak. Beszámolt arról, hogy Kaposváron 2868 idős ember él, őket a jövő héten keresik fel a segítők, akik megbízólevelet és fényképes igazolványt kaptak a várostól. Felajánlják munkájukat, s aki kéri, ahhoz naponta visszajárnak, és segítik őket, megkönnyítik a mindennapjaikat.
A polgármester hangsúlyozta: a mintaprogram ugyan jövő májusban véget ér, de az önkormányzat azt követően is folytatja, nem hagyja magára az időseket.
Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője, a megyegyűlés elnöke közölte, hogy “2009-ben Bajnai Gordon elvett egy havi nyugdíjat az idős emberektől”, de a 2010-es kormányváltást követően jelentős változás történt, egyértelművé tették, hogy a nyugdíjasok nem lehetnek a változások vesztesei, így maradhatott meg a nyugdíjak reálértéke, és a rezsicsökkentés a nyugdíjasokat is segíti.
Ez a program is része az elmúlt három és fél év időspolitikájának – mondta a politikus, hozzátéve: “mondhatjuk úgy is, hogy Magyarország 2013-ra teljesít már elég jól ahhoz, hogy túl a nyugdíjon, túl a rezsicsökkentésen egy ilyen (…) tapintattal is forduljon a legidősebbek, a 80 év felettiek felé”.
A Segítő Kezek mintaprogram keretében Kaposváron 40, négy másik településen – Barcson, Csurgón, Kadarkúton és Tabon – összesen 22, legalább középfokú végzettségű, a szociális ellátás terén tapasztalattal rendelkező közfoglalkoztatott csaknem 4000 idős embert keres fel.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Már több mint hatvan település csatlakozott a Segítő Kezek mintaprogramhoz QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →