Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Már Csehországban is legálisan hozzáférhetőek a marihuána-alapú gyógyszerek

írta   /   2013-04-02  /   nincs hozzászólás

Törvényesen is hozzáférhetővé váltak hétfőtől a marihuána-alapú gyógyszerek Csehországban. A marihuána felhasználását egészségügyi felhasználásra januárban engedélyezte a parlament.

    A Mladá Fronta Dnes című napilap korábban azt írta, hogy egy adagnyi “kender” ára 1200 korona (mintegy 13 500 forint) körül lesz.
Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána-alapú gyógyszerek árát a betegbiztosító pénztárak egyelőre nem fogják téríteni.

A marihuána-alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni.
A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.
A marihuána-alapú gyógyszerek engedélyezett gyártásának és felhasználásának szabályait szakértői bizottság készítette elő, amelynek a munkájában orvosok, gyógyszerészek, kábítószerrel foglalkozó szakértők, rendőrségi szakértők, valamint az érintett minisztériumok és parlamenti képviselők, szenátorok vettek részt. A megoldás érdekében számos törvényt kellett módosítani.
A gyógyszerek előállításához szükséges kendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lesz kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják.    A vadkender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. “Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki” – közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A vadkender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.
Miután Csehországban még senki sem gyárt ilyen gyógyszereket, először külföldről behozott marihuána-alapú orvosságok kerülnek a gyógyszertárakba.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Már Csehországban is legálisan hozzáférhetőek a marihuána-alapú gyógyszerek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →