Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Magyarországon ritkán alkalmaznak ópiátalapú fájdalomcsillapítókat

írta   /   2013-04-29  /   nincs hozzászólás

opiat2Magyarországon ritkán alkalmaznak ópiátalapú fájdalomcsillapítókat, de már tapasztalhatók kedvező változások – mondta Páva Hanna egészségügyért felelős helyettes államtitkár egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.

Az opioid fájdalomcsillapítókhoz hozzáférés Európában (Access to Opioid Medication in Europe ) elnevezésű projekt magyarországi szimpóziumán a helyettes államtitkár a nehéz hozzáférés okai közé sorolta a jogi környezetet, a gyógyszerek alkalmazásánál tapasztalható bürokráciát, az orvosok hiányos ismereteit és az egészségügyi szakemberek, valamint a hozzátartozók hozzáállását.
Páva Hanna megjegyezte, még mindig sokan gondolják, hogy ha ópiáttartalmú fájdalomcsillapításra van szükség, akkor az a halál közelségét jelenti.
Kiemelte, sok kedvező változás történt az elmúlt években azért, hogy javuljon a helyzet ezen szerek alkalmazásánál. Ide sorolta, hogy a tavaly megjelent szakorvosi képzési rendeletbe bekerült: a szakorvosjelöltnek (függetlenül a specializációtól) kötelező részt vennie egy olyan képzésben, amelynek része a súlyos betegek ellátása.
Telekes András onkológus főorvos előadásában  elmondta, az akut fájdalmak hozzávetőlegesen 20 százaléka alakul át krónikus, hosszan fennmaradó fájdalommá, és a legjellemzőbb, egyben legnehezebben csillapítható az idegbántalom miatt fellépő fájdalom.
Kitért arra: sok publikáció igazolta, hogy az egészségügyi szakemberek egy része nem rendelkezik megfelelő tudással a fájdalomcsillapítással kapcsolatban, holott ezen terület oktatási óraszáma Magyarországon nem marad el más országok átlagos óraszámától.

Forrás: MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

Magyarországon ritkán alkalmaznak ópiátalapú fájdalomcsillapítókat QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →