Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Magyarország elsőként küld orvosokat Dél-Szudánba

írta   /   2014-01-14  /   nincs hozzászólás

Magyarországról elsőként érkeztek orvosok és gyógyszerek Dél-Szudánba, hogy az afrikai országban a közelmúltban történt fegyveres konfliktusok után segítsenek – mondta Kveck Péter kairói nagykövet.

délszudanbapt  A diplomata emlékeztetett: Dél-Szudánban tavaly év végén politikai nézetkülönbségek miatt belső fegyveres konfliktus robbant ki. December közepén történt egy sikertelen puccskísérlet, amelyen a kormányerők a fővárosban rövid időn belül úrrá lettek, de vidéken még ma is vannak fegyveres összetűzések – magyarázta. Hozzátette: a becslések szerint az összecsapásokban 1500-2000 ember halt meg, és sok a sebesült, valamint a menekült is.
A történtek után érkeztek a Baptista Szeretetszolgálat emberei Jubába, hogy segítsenek – közölte.
A nagykövet kiemelte: Dél-Szudán nagyon fiatal állam, amely 2011-ben vált függetlenné, és az infrastrukturális helyzet még rendkívül rossz. Arról is beszélt, hogy az ország sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen vezetői közül többen itt tanultak, szereztek diplomát a hetvenes-nyolcvanas években, köztük a dél-szudáni parlament felsőházának elnöke, Joseph Bol Chan, aki a mai napig kitűnően beszél magyarul. Megjegyezte: “Magyarország ismertsége, elismertsége” az afrikai régióban nagyon jó, és ez a kapcsolat is indokolta a segítségnyújtást.
Kveck Péter hangsúlyozta: Magyarország az első ország, amely orvosokkal és gyógyszerekkel segíti Dél-Szudánt. Kedd délelőtt az ország egészségügyi minisztere is fogadta a csoportot, és azt mondta, hogy nagyra értékelik a gyors segítségnyújtást.
A Baptista Szeretetszolgálattól két orvos – egy gyermekgyógyász és egy aneszteziológus – érkezett Jubába. A csapat négy láda gyógyszert, orvosi eszközt és műszert is vitt magával. Az orvosok jelenleg a főváros központi kórházában dolgoznak.
A nagykövet közölte: a jelenlegi csapat tíz napot tölt Dél-Szudánban, majd őket követhetik más magyar orvosok, ugyanis a csoport feladata az is, hogy felmérje a szükségleteket, és tapasztalataik alapján döntenek majd arról, hogy hány orvos kellene és mennyi időre, valamint milyen eszközöket küldjenek még.
A Dél-Szudánban december 15-én indult vérontásban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket, az ENSZ pedig arról számolt be, hogy legalább 200 ezer embert vált földönfutóvá az erőszak miatt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Magyarország elsőként küld orvosokat Dél-Szudánba QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →