Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Madárinfluenza-akták – Tiszti főorvos: Magyarországot nem fenyegeti veszély

írta   /   2013-04-09  /   nincs hozzászólás

Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye- közölte az országos tiszti főorvos hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, kizárni azonban nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz. Felhívják az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét arra, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, azt azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, és onnan ezeket a légúti mintákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják. A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni. Paller Judit elmondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban. A tiszti főorvos közölte továbbá, a WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal. Paller Judit hozzátette, hogy Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről.

  A madárinfluenzának a közelmúltban Kínában megjelent H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet. A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó. A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészség-ügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.

Közben több mint 60 ezer postagalamb landolt a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, hogy megkezdjék a madárinfluenza elleni oltásukat – közölték a tartományi székhely, Hangcsou illetékesei hétfőn.  A galambokat ingyenesen oltják be, és az eljárás körülbelül egy hétig fog tartani, de a vakcina nem a most terjedő H7N9-es típusnak, hanem egy másiknak az ellenszere – mondta Vang Kuan-zsung a városi galambszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a H7N9 elleni vakcinát még nem fejlesztették ki. A szövetség a hétvégén sürgős körlevélben értesítette a galambászokat a postagalambokkal történő mindennemű verseny felfüggesztéséről, és hétfőn megkezdte a hobbisták fertőtlenítő szerekkel történő ellátását is. Az óvintézkedésre inkább csak a közvélemény megnyugtatása miatt van szükség, mivel a H7N9 ritka esetben terjed élő galambok által.A szakemberek szerint ennek oka, hogy testük hőmérséklete 42 Celsius-fok, és ezen a hőmérsékleten a vírus többnyire már hatástalan. Az emberek elpusztult madarakkal történő érintkezése ugyanakkor veszélyt jelenthet – jegyzik meg.

Azért is volt erre szükség, mert a Dél-koreai vándormadarak és kínai szárnyasok keveredésének a következménye lehet a madárinfluenza H7N9-es típusának a kialakulása, amely Kínában eddig hét halálos áldozatot követelt – vélik a Kínai Tudományos Akadémia kutatói.  Az akadémia szaklaboratóriuma szerint az embereken korábban nem kimutatott vírus genetikai mutáció révén jött létre, amelyet a Dél-Koreából a Jangce-folyó környékére vándorló madarak, valamint a helyi kacsák és csirkék érintkezése alakított ki. A szervezet a kínai Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin által idézett jelentése szerint a H7N9-es típusú madárinfluenza nyolc génjéből egy – az N9-es – megegyezik a korábban Dél-Koreából származó vadmadarakban találttal, míg az H7-es gént a kelet-kínai Csöcsiang tartomány kacsaállományában mutatták ki. A többi hat gén egy másik típusú madárinfluenzából, a H9N2-es törzsből származik, ezeket Sanghaj, Csöcsiang és Csiangszu tartományok csirkéiben fedezték fel. Az elmúlt hetekben az akadémia által felsorolt mindegyik helyen tapasztaltak H7N9-es fertőzést. A tanulmány kiemeli: nincs arra utaló bizonyíték, hogy a szárnyasok mellett a sertések is a fertőzés forrásai lennének, a H7N9 ennek ellenére veszélyesnek minősíthető, az ugyanis a madarakról közvetlenül terjed át az emberekre.

A madárinfluenza H7N9-es törzse kedd reggelig 24 embert betegített meg Kínában, közülük heten hunytak el a fertőzés következtében. A legtöbb megbetegedést, szám szerint 11-et a kelet-kínai Sanghaj városából jelentették, ahol öt ember halálát okozta a vírus, az ellene való harc pedig eddig összesen százezer élő szárnyas levágását követelte meg.

A témával kapcsolatos korábbi írásunk elérhető itt.

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

Madárinfluenza-akták – Tiszti főorvos: Magyarországot nem fenyegeti veszély QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →