Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Madárinfluenza-akták – Már húsz fertőzöttről lehet tudni Kínában

írta   /   2013-04-08  /   nincs hozzászólás

A hétvégén négy új esettel nőtt a H7N9 jelű madárinfluenza-vírus fertőzöttjeinek száma, így összesen húsz, laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetről lehet tudni hivatalosan Kínában. Ezekből hat végződött halállal. A betegek közül legalább tíznek az állapota súlyos.

    A négy legutóbbi fertőzésből hármat Sanghajból jelentettek, egyet pedig a szomszédos Anhuj tartományból. Sanghajban eddig tízen fertőződtek meg, közülük négyen meghaltak.
Az egészségügyi hatóságok 530 olyan embert tartanak szigorú megfigyelés alatt, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel.
A fertőzés elleni országos küzdelemre tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészségügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast levágtak, immár legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat.
A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus valószínűleg magas hőmérsékleten elpusztul.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyancsak nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket, nemzetközi szinten gondoskodik a szakintézmények közötti megfelelő információáramlásról, szorgalmazza a megfelelő oltóanyag kikísérletezését, ugyanis a vírusnak erre a típusára egyelőre nincs vakcina.
Szakemberek szerint továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. A WHO egyelőre nem tartja szükségesnek a határátlépésnél a különleges ellenőrzés, az utazási vagy kereskedelmi korlátozásokat.
Kína képes a madárinfluenza terjedésének megállítására – szögezte le vasárnap az intézkedéseket koordináló egészségügyi főhatóság vezetője. Az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet jelentése szerint pedig már találtak egy gyógyszert, amellyel a kezdeti eredmények szerint hatásosan kezelhető a H7N9.
A legfrissebb jelentések arról számoltak be, hogy a vírus kísérleti reagenseit már az ország 409 influenzafigyelő állomására elszállították, továbbá a főbb kórházak is kaptak belőlük, hogy szükség esetén könnyen elvégezhessék a teszteket, és azonosíthassák a vírust.

A témában korábbi cikkeink: itt és itt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Madárinfluenza-akták – Már húsz fertőzöttről lehet tudni Kínában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →