Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Madárinfluenza-akták: A Külügyminisztérium a veszélyekre figyelmezteti a Kínába készülőket

írta   /   2013-04-06  /   nincs hozzászólás

Sanghajban és a környező kelet-kínai tartományokban több, az influenzavírus A (H7N9) törzsétől származó fertőzés és ezzel összefüggésben haláleset történt a kínai hatóságok beszámolója szerint, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságot kér a távol-keleti országba indulóktól.

    A konzuli szolgálat honlapján pénteken megjelent figyelmeztetés szerint a vizsgálatok eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy a fertőzés emberről emberre is terjedne. Az elsődleges veszélyforrást a fertőzött szárnyasokkal, illetve a szennyezett környezettel való érintkezés jelentheti – magyarázták.
A fertőződés veszélyének elkerüléséért – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival összhangban – azt javasolták a Kínába utazóknak, hogy kerüljék az érintkezést az élő vagy nyers szárnyasokkal, a húsételeket csak megfelelő elkészítés – legalább 70 Celsius-fokos sütés-főzés – után fogyasszák, továbbá fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet. Azt is kérték az utazóktól, hogy influenzára utaló tünetek – például magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek – esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és szükség esetén használjanak védőmaszkot.

Az  (ÁNTSZ) szerint ha heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel egy olyan embernél, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, indokolt a H7N9-es típusú influenzavírusra vonatkozó virológiai vizsgálata, illetve a vele kapcsolatba kerülők járványügyi megfigyelése.

    Az ÁNTSZ ugyanakkor leszögezte, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá a vírus emberről emberre történő terjedését.
Kifejtették: figyelemmel kísérik a Kínában felbukkant, eddig ismeretlen madárinfluenza-vírussal kapcsolatos járványügyi világhelyzet alakulását. Az Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szorosan együttműködik az európai és a nemzetközi szakmai szervezetekkel, továbbá követi az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerdán megjelent gyors kockázatbecslésében megfogalmazott ajánlásokat.
A madárinfluenzáról az ÁNTSZ hétfőre ígért bővebb tájékoztatást.

A témában korábbi cikkeink itt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Madárinfluenza-akták: A Külügyminisztérium a veszélyekre figyelmezteti a Kínába készülőket QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →