Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Ma nyit az a kapcsolattartó pont, mely segíti a határon átnyúló egészségügyi ellátást

írta   /   2013-10-25  /   nincs hozzászólás

Péntektől működik a nemzeti kapcsolattartó pont, amely az Európai Unió (EU)állampolgárait segíti a külföldi gyógykezelésükkel kapcsolatos tájékozódásban – közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).nemzetikapcsolattartópont
Péntektől a magyar biztosítottak is kezeltethetik magukat közfinanszírozott egészségügyi ellátásban az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban. Az egyenlő bánásmód elve alapján az EGT bármely országából – azaz az EU-államokból, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából és Svájcból – Magyarországra érkező beteget is el kell látni.
A kölcsönös gyógyítás menetét részletező kormányrendeletben az áll: a külföldi gyógykezelés legfontosabb feltétele, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak azokra a kezelésekre ad engedélyt, amelyek ellátása itthon orvosilag indokolt határidőn belül nem biztosítható.
A határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó, a betegjog érvényesítésről szóló uniós irányelvnek megfelelően a nemzeti kapcsolattartó pont két honlapot indított. A magyar állampolgárok a http://www.eubetegjog.hu, míg a külföldiek a http://www.patientsrights.hu internetes oldalon tájékozódhatnak a többi között a határon átnyúló ellátások igénybevételével kapcsolatos jogokról, a szolgáltatások feltételeiről, az engedélyezési eljárás menetéről, a szükséges dokumentumok listájáról, a költségek visszatérítéséről, a panasztételi és jogorvoslati lehetőségekről.
Ezek a honlapok a http://www.obdk.hu oldalról közvetlenül is elérhetőek – tették hozzá.
A nemzeti kapcsolattartó pont ingyenesen hívható telefonszáma belföldről 06-80-620-600, külföldről +36-20-999-0025. Emellett postai és elektronikus elérhetőséget, valamint minden kedden angolul és németül személyes konzultációt is biztosít a kapcsolattartó pont az érdeklődőknek.
A nemzeti kapcsolattartó pont az egészségügyi szakembereknek és a szolgáltatóknak is tájékoztatást nyújt, és együttműködik a többi tagállamban létesített kapcsolattartó ponttal.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ma nyit az a kapcsolattartó pont, mely segíti a határon átnyúló egészségügyi ellátást QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →