Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

M.I.C.U. – A kerekeken guruló intenzív osztály

írta   /   2013-05-14  /   nincs hozzászólás

Mi a M.I.C.U.?

Resize of 2A súlyos, kritikus állapotú betegeket gyakran kell intenzív terápiás kórházi osztályról egy másik gyógyintézetben elérhető vizsgálatra szállítani, vagy egy másik ellátási pontra áttelepíteni. Erre a rendkívül összetett és a beteg állapota szempontjából sem kockázatmentes feladat teljesítésére fejlesztette ki a sürgősségi orvostani medicina a M.I.C.U. (Mobile Intensive Care Unit) szakmai kódnevű rohammentő-gépkocsit.

A „M.I.C.U” egy olyan kifejezés, amit más országokban is használnak speciális mentőautók elnevezésére, pl. Németországban, Hollandiában, Egyesült Királyságban.

A M.I.C.U. egy szakmai kód, azaz Mobile Intensive Care Unit – szabad fordításban „mozgó intenzív-ellátó egységet” jelent. A M.I.C.U. fő feladata az intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotú betegek szállítása különböző diagnosztikai vizsgálatokra, pl. CT, MR, vagy egy diagnózis felállítását követően a beteg áttelepítése megfelelő szakintézetbe, speciális terápiára, intenzív osztályról laborba, vizsgálatokra, mint pl. szívsebészeti, érsebészeti beavatkozásokra, idegsebészeti központba, vagy egyik intenzív osztályról egy másikra.

Ezeknél a betegeknél a szállítási trauma nem elhanyagolható, mivel az autó kanyarodik, fékez, irányt változtat, ez egy instabil keringésű betegnél komoly problémát okozhat. Az autó mérete és a hordágy kialakítása lehetővé teszi, hogy két oldalról a beteg mellé tud állni az orvos és az ápoló a szív- tüdő gépekkel, ballonpumpával és egyéb eszközökkel.

Külföldön már nagy sikerrel alkalmazzák az ilyen speciális mentő egységeket, és mivel a magyar mentési törvényben is szerepel ilyen jellegű mentőautó működtetése, ezt próbálja itthon megvalósítani az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft., mely 2008 októbere óta karitatív formában működteti a M.I.C.U. mentőautót. Jelenleg Magyarországon csupán egy M.I.C.U. teljesít szolgálatot ilyen felszereltséggel.

Hogy működnek?

A M.I.C.U. működtetését, egy szűk támogatói kör, elsősorban az International Ambulance Service Kft. biztosítja. Az állami feladatot átvállaló mentőegység működése megközelítőleg 4 millió Ft-ba kerül havonta. A cég ezt a működési költséget teljes egészében a cégcsoport más tevékenységeiből befolyt nyereségéből különíti el. A Mentőszolgálat állami támogatásban nem részesül.

Resize of 6A havi működési költség fedezi ugyan a szolgálat ellátását, de az éves költségvetés nagy  terhet ró a cégre. Tartalék mentőautóval is rendelkeznek, ami szintén állandó jelleggel működőképes állapotban van. Ezek az autók, eszközök elhasználódnak, ezért szükséges a folyamatos pótlásuk. Ahhoz, hogy a már négy éve futó autót lecseréljék és megvásároljanak egy másik ilyen jellegű mentőautót, ahhoz legalább 8-10 millió Ft-ra van szükség. Egy lélegeztető gép 5-6 millió Ft, egy komoly felszereltségű defibrillátor költsége is közel ugyanennyi. A M.I.C.U. rohamkocsin jóval több felszerelés van, mint egy átlagos mentőautóban, pl. a törvény által rögzített módon négy db infúziós pumpának kell lennie. Ezek szintén nagyon költséges eszközök. Időnként olyan beteget is szállítanak, akinek hat infúziós pumpára van szüksége, ez a gyógyszeradagolás szempontjából létfontosságú. Ezeket az eszközöket is folyamatosan cserélni kell.

A magas szintű orvosi műszerek mellett intenzív–terápiás, illetve sürgősségi –orvostani szakorvosok, (oxyológus, aneszteziológus szakorvos) intenzív-terápiás szakápolók és ápoló-gépkocsivezetők összeszokott csapatban dolgoznak együtt. A speciális egység a munkát Dr. Zacher Gábor főorvos szakmai irányítása alatt végzi. A M.I.C.U. személyzete mellékállásban teljesít szolgálatot, főállásban különböző kórházakban, intenzív osztályokon, vagy az Országos Mentőszolgálatnál dolgoznak. Az itt dolgozók a munkájukért „normál” bért kapnak, ami a havi működési költség jelentős részét teszi ki.

A kiadások évről évre lineárisan növekednek. A gyógyszereket tekintve különösen az oxigén költsége irreálisan magas. A mentőegységek közül a M.I.C.U. használja a legtöbb oxigént, mivel szinte minden beteget lélegeztetni kell. Az altatószerek, vagy különböző kábító hatású fájdalomcsillapítók némelyike is kiemelten drága és nehezen beszerezhető.

Kikkel működnek együtt?

Az Országos Mentőszolgálat Központi irányítócsoportja naponta 3-5 kritikus állapotú beteg és sérült ember sürgősségi szakellátását, őrzött szállítását bízza a M.I.C.U. munkatársaira. A M.I.C.U a 310-es kódszámú rohamkocsi.

Reggel 8-tól este 8 óráig teljesít szolgálatot, a M.I.C.U-t ebben az idő intervallumban az Országos Mentőszolgálat irányítócsoportja diszponálja, riasztja különböző esetekhez.

A M.I.C.U. Budapest belvárosában, a VII. kerületben állomásozik, onnan fedi le Budapest egész területét és a főváros agglomerációját. Esetenként vidéki kórházakba is szállítanak betegeket. 

Adó 1%

Támogassa adója egy százalékával a M.I.C.U szellemiségét, hogy minél több kocsi tudjon munkába állni, egyre jobb és professzionálisabb felszereléssel!

Név: Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.

Adószám: 14569032-2-42, Bankszámlaszám: 12100011-10044128

hirdetés

az oldal QR-kódja

M.I.C.U. – A kerekeken guruló intenzív osztály QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →