Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Locsolóautók, zacskósvíz osztás, permetkapuk – a hőség ellen védekezik az ország

írta   /   2013-06-17  /   nincs hozzászólás

légkondi

Budapesten locsolóautók, zacskós víz, tovább nyitva tartó strandok enyhítik a hőségérzetet .

A hőségriasztás ideje alatt a fővárosban a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tagvállalatai locsolóautókkal, tovább nyitva tartó strandokkal és zacskós víz osztásával próbál enyhíteni az emberek hőségérzetén – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

    A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. Emellett a BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között a meghatározott vonalakon locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a felpúposodást.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok – a Palatinus kivételével – a szokásosnál egy órával tovább tartanak nyitva.
A Főkert Nonprofit Zrt. valamennyi, kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb megjavítani őket. A társaság által kezelt zöldterületeken és játszótereken 106 ivókút van, közülük tíz műszaki okok, illetve rongálás miatt átmenetileg nem használható.
Felhívták a figyelmet arra, hogy az öntözéshez használt víz ivóvíz minőségű, ezért ha a hőség miatt szükséges, a Főkert bármelyik munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissa ki a csapot.
Folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodnak – szükség esetén naponta többször is.
A Főpolgármesteri Hivatal emlékeztetett arra, hogy a parkok és közterek szökőkutjaiban tilos fürdeni.
A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdától a Deák téren 10-től 18 óráig jégben tárolt, hűtött zacskós vizet oszt.

 

hosegriadopermetAz utak és a járdák intenzív locsolása mellett légkondicionált helyiségeket is biztosít a kánikula idején Százhalombatta önkormányzata – tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője.

Nyilas Hajnalka közölte: a locsolóautók napi nyolc órában hűtik az utakat és a járdákat, elsősorban a lakótelepeken. A százhalombattaiak és a Pest megyei városban tartózkodók a polgármesteri hivatalban és a Százhalom Egészségügyi Központ légkondicionált közösségi tereiben hűsölhetnek. A hivatalba érkező ügyfelek a folyosókra kihelyezett vízautomatákból szolgálhatják ki magukat – tette hozzá a szóvivő.

Hőség – Párakaput állítottak fel, vizet osztanak Kaposváron is. Párakaput állítottak fel és vizet osztanak Kaposváron – közölte az önkormányzat szóvivője.

Répás Orsolya tájékoztatása szerint a hidegvíz porlasztásával az alatta áthaladó járókelőket permettel frissítő párakapu felállítását a sétálóutcában Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester rendelte el a nagy meleg miatt.
A szóvivő elmondta továbbá, hogy a helyi vízszolgáltatást biztosító Kavíz Kft. munkatársai vizet osztanak a Fő utcán, emellett  hét ivókútból folyamatosan juthatnak szomjoltó, frissítő vízhez az arra járók.

Permetkapukat állítottak fel Pécsen - Permetkapukat és vízosztó sátrat állított fel a pécsi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. a nagy meleg miatt a baranyai megyeszékhelyen.

    A társaság az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: az egyik permetkapu a Sétatéren, a másik a Széchenyi téren sétálóknak nyújt felüdülést. Ez utóbbi helyen áll a cég sátra is, amelyben a következő napokban 10 és 19 óra között hűtött ivóvízzel várják a járókelőket.
A Tettye jelezte: szükség esetén a város más pontjain is kész permetkapukat működtetni.

Vizet osztanak a nagyobb vasútállomásokon

A hőségriasztásra való tekintettel a MÁV-Start vizet oszt utasainak a budapesti fejpályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson, a szakemberek pedig folyamatosan mérik a sínek hőmérsékletét, és szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be – közölte a MÁV.

    A közlemény szerint a budapesti Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson osztanak ivóvizet. A MÁV-Start Zrt. azt javasolja utasainak, hogy vasúti utazásaikra elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak útnak.
Ha vasúttársaság szakemberei 45 Celsius-fokos vagy annál magasabb sínhőmérsékletet mérnek, akkor a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. Megjegyezték: a tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a pályában, magas sínhőmérséklet – 50-60 fok – esetén a pálya deformálódhat. Ha ennek jelei mutatkoznak, sebességkorlátozást rendelnek el.
A nagy meleg hatására a felsővezetékek megnyúlnak, emiatt vezetékszakadás, áramszedőtörés, -sérülés fordulhat elő.
Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak. Rendkívüli helyzetben pedig az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe – olvasható a MÁV közleményében.

Vizet oszt a GYSEV – A hőségriasztás miatt kedd reggel óta vizet oszt utasainak a GYSEV Zrt. – közölte a vasúttársaság.

    A GYSEV Szombathelyen és Sopronban ad palackos ásványvizet az utazóknak. Az intercity-vonatok utasai is kapnak vizet, és igény esetén a regionális közlekedésben részt vevő utazók is kaphatnak frissítő vizet a kalauzoktól. A vasúttársaság kéri, hogy a hosszabb utakra mindenki vigyen magával egy-két liter folyadékot.
A GYSEV a hőségriadó végéig biztosít vizet az utazóközönségnek.

Dunaújvárosban ivóvízzel és hűtött helyiséggel enyhítik a meleg hatását

A kánikulában mindenki számára térítésmentesen elérhető légkondicionált terem, a mosdókban pedig ivóvízvételi lehetőség várja a dunaújvárosiakat – tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője.

Németh Tünde közölte, hogy a dunaújvárosi önkormányzat megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket. A város útjait, tereit locsolóautó hűsíti. A polgármesteri hivatal valamennyi mosdóját az ügyfelek rendelkezésére bocsátották, és műanyag poharakat is elhelyeztek bennük. A hivatal „B” épületében, a 213-as tárgyalóban folyamatosan működtetik a légkondicionálót, oda bárki betérhet felfrissülni.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Locsolóautók, zacskósvíz osztás, permetkapuk – a hőség ellen védekezik az ország QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →