Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Lezárult a veszettség elleni védekezés őszi kampánya

írta   /   2013-10-25  /   nincs hozzászólás

Lezárult a veszettség elleni vakcinázás őszi kampánya, amelyet október 5-e és 20-a között végeztek az idén – tájékoztatta Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A rókák veszettség elleni vakcinázását Magyarországon 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állat-egészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Szeptember-októberben Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz – részben a veszettség monitoring program keretében kilőtt, részben a betegség gyanúja miatt beküldött – róka fertőzöttnek bizonyult, így a határsávi szórás az idén gócvakcinázással is kiegészült.

roka
A közlemény szerint annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett vakcinát, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.
A fertőzött területeken a járási főállatorvos a házimacskák veszettség elleni rendszeres, megelőző védőoltását is előírhatja.
Emberi fertőződés, megbetegedés nem történt – közölte a Nébih.
Azokban a gazdaságokban, amelyekben a háziállatok érintkezhettek a fertőzött rókák valamelyikével, járványvédelmi intézkedések léptek hatályba.
A Nébih közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy mindenki kerülje a természetellenesen viselkedő – barátságos, vagy támadó magatartást mutató – vadon élő állatokat, rókákat, aranysakálokat, kóbor kutyákat. Aki elgázolt, vagy ismeretlen ok miatt elpusztult rókatetemet talál, ne érintse meg. Mindkét esetben kérik az állategészségügyi hatóság értesítését.
Aki veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát, illetve értesítse állatorvosát, ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait fedezi fel rajta – figyelmeztet a Nébih, emlékeztetve egyben az ebek kötelező őszi, veszettség elleni oltására.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Lezárult a veszettség elleni védekezés őszi kampánya QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →