Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Lépfenefertőzés Jászladányban – Október második felében feloldhatják az állategészségügyi zárlatot

írta   /   2013-10-21  /   nincs hozzászólás

Október második felében várható a helyi állategészségügyi zárlat feloldása Jászladányban, ahol szeptember közepén egy 210 darabot számláló juhállományban lépfene fertőzést mutatott ki az illetékes hatóság – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

lépfene2

A fertőzött juhállományban az utolsó elhullás szeptember 20-án történt, szeptember 27-én az állatokat másodszor is beoltották lépfene ellen. Az állomány a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében jelenleg is helyi zárlat alatt van. A helyi zárlat feloldása október közepe után várható, ha addig nem fordul elő újabb megbetegedés.
A helyi zárlat feloldása azonban nem érinti azt a rendelkezést, amely értelmében az a hely, ahol az állati tetemeket elásták lépfenével fertőzöttnek minősül. Az állattartóval szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabnak ki, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága által tett feljelentés alapján az ellene folyó rendőrségi nyomozás még nem zárult le.
A közleményben kitérnek arra, hogy a járványügyi nyomozás során feltárt elsődleges fertőzési forrás – egy a település határában lévő régi dögkút – izolálása október 16-án megkezdődött.
Az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok azután intézkedtek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a szeptember második hetében egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját.
A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették, aki mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Lépfenefertőzés Jászladányban – Október második felében feloldhatják az állategészségügyi zárlatot QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →