Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Lelki egészség világnapja: központban az idősek védelme

írta   /   2013-10-11  /   nincs hozzászólás

Az idősebb felnőttek lelki egészségének megőrzése a lelki egészség világnap témája, amelyet a szakmai világszövetség (World Federation of Mental Health) kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-én tartanak több mint 100 országban.lelkivilágnaőp
Az idősek aránya 1950-ben az egész népesség 8 százaléka, 2000-ben 10 százaléka volt, és egy ENSZ-kiadvány azt jósolja, hogy 2050-ben az emberiségnek már több mint egyötödét, Európában 36-37 százalékát a 60 éven felüliek teszik majd ki. Magyarországon az utóbbi években gyorsuló ütemben csökkent a 14 éves és ennél fiatalabb korcsoport aránya a népességben, miközben emelkedett az idősebb aktív korúaké, de még inkább a 60 éven felülieké – közölte a Magyar Pszichiátriai Társaság.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-es felmérés alapján a 60 éves vagy annál idősebb emberek esetén az érintettek 19,4 százaléka küzdött mentális elégtelenséggel, miközben 3,8 százaléknak súlyos financiális gondjai voltak, fizikai korlátokkal 2,7 százalékuknak kellett szembenéznie. Az idősebb emberek között előforduló leggyakoribb mentális zavarok a depresszió, a szorongás, az alvási zavarok, az alkohol és gyógyszerek túlzott használata.
Az Alzheimer-kór gyakorisága a 65 év felettiek körében 5 évente megduplázódik. A WHO Demencia Jelentése szerint 2010-ben 7,7 millió új demenciaeset volt, amely négy másodpercenként egy új beteget jelent. Mint írják, 2050-re az újonnan diagnosztizált betegek száma elérheti akár az évi 24,6 millió főt, ami azt jelenti, hogy 646 millió új eset lesz az elkövetkező 40 év során, amihez hozzáadódik a jelenlegi 36 millió ismert demens beteg.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Lelki egészség világnapja: központban az idősek védelme QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →