Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

“Legúglizták” a gyógyszereket, új mellékhatások derültek ki – ezentúl ez is segíthet

írta   /   2013-03-21  /   nincs hozzászólás

Amerikai kutatóknak nemrég az internetes keresőprogramok adatainak elemzésével sikerült egy olyan új, gyógyszerek együttes szedésekor tapasztalható mellékhatást azonosítani, amelyre a klinikai tesztek során nem derült fény - írta meg az Origo.hu.

Az internetes keresőprogramok mára szinte virtuális háziorvosokká nőtték ki magukat, miután egy-egy furcsa tünet vagy kellemetlen panasz megjelenésekor a legtöbben azonnal az internet segítségével próbálják kideríteni, hogy mi is lehet a baj. Ezt az igen elterjedt szokást használták ki amerikai kutatók, akik számítástechnikai szakemberek bevonásával elemezték – előzetes engedélykérést követően – több millió felhasználó keresési adatait. A kutatóknak feltűnt, hogy a keresések között viszonylag sűrűn szerepel együtt két gyakran alkalmazott gyógyszer hatóanyag neve, és ugyanezek a felhasználók sokszor ismétlődő tünetekre (például homályos látásra) is rákeresnek.

A Journal of the American Medical Informatics Association szaklapban megjelent cikk szerint azok a felhasználók, akik egyszerre kerestek rá az antidepresszánsként alkalmazott paroxetin, és a koleszterincsökkentők közé tartozó pravasztatin hatóanyagra, sokkal gyakrabban írták be egyidejűleg a hiperglikémiára (magas vércukorszint) jellemző tünetek valamelyikét is a keresőbe. Ha csak az egyik hatóanyagra kerestek rá, a hiperglikémia tüneteinek említése felére, illetve harmadára esett vissza.

A szakemberek nem tartják valószínűnek, hogy a megállapítás hátterében mindössze az állna, hogy a paroxetint általában szorongással küzdő emberek szedik, akik hajlamosak minden lehetséges mellékhatást beírni a Google-ba, amitől tartanak. Az elemzésekből arra lehet következtetni, hogy a paroxetin és a pravasztatin együttes szedése valóban eredményezhet hiperglikémiás tüneteket.

A mostani elemzés alapján a szerzők valószínűsítik, hogy a webes kereséseket a jövőben is segítségül hívják majd addig nem ismert mellékhatások azonosítására. A keresőprogramokból nyert adatok természetesen nem helyettesíthetik a hagyományos mellékhatás-vizsgálati módszereket, de mindenképpen fontos többletinformációval szolgálhatnak – olvasható a tanulmányban.
Cikk további részéért katt ide.

hirdetés

az oldal QR-kódja

“Legúglizták” a gyógyszereket, új mellékhatások derültek ki – ezentúl ez is segíthet QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →