Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Különdíjat nyert az Isteni műszak a luxemburgi filmfesztiválon

írta   /   2013-10-28  /   nincs hozzászólás

Magyar sikerrel zárult péntek este a hatodik alkalommal megrendezett CinÉast filmfesztivál Luxemburgban: Bodzsár Márk első játékfilmje, az Isteni műszak nyerte a fesztivál nemzetközi zsűrijének különdíját – közölte a Magyar Filmunió.

istenimuszak   Közleményük szerint az Isteni műszakot Bodzsár Márk forgatókönyvíró-rendező a hét elején személyesen mutatta be a luxemburgi filmfesztivál közönségének.
A film, amely a Magyar Nemzeti Filmalap 206,5 millió forintos támogatásával készült, október 24-től látható a mozikban.
Bodzsár Márk első játékfilmjének tervével, az Isteni műszakkal elnyerte a berlini Nipkow ösztöndíjat, és tavaly Tallinnban már díjazta a nemzetközi filmszakma.

Az Isteni műszak című film abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ott érvényesülő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen – ismerteti a film tartalmát a közlemény.

Milán (Ötvös András) a félig horvát, félig magyar srác a horvát seregből dezertálva 1992-ben, a délszláv háború második évében szökik át Jugoszláviából Magyarországra, és mint korábbi orvostanhallgató, a budapesti mentőknél szerez magának munkát. Két állandó társa Kis Tamás (Keresztes Tamás), a mentőautó sofőrje és Fék doktor (Rába Roland), a háromfős éjszakai rohammentő csapat főnöke. A lelkes és lelkiismeretes ápolófiút hidegzuhanyként éri, mikor kiderül, hogy társai válogatnak a betegek között. Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, sőt még az is előfordul, hogy siettetik a halálukat. Milán számára kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.

Forrás: port.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Különdíjat nyert az Isteni műszak a luxemburgi filmfesztiválon QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →