
Amint arról a tanulmányt készítő Maria José López, a Barcelonai Közegészségügyi Szervezet munkatársa beszámolt, madridi, galíciai és katalóniai vendéglátóegységek elemzése során arra a megállapításra jutottak a szakemberek, hogy bár a nikotin és a füstben található egyéb részecskék aránya 90 százalékkal csökkent a vendéglátóhelyeken, összességében a koncentrálódó káros anyagok mennyisége nőtt.
A Nicotine & Tobacco Research című lap hasábjain arról számolnak be a szakemberek, hogy azokon a helyeken, ahol a vendégek csak kinn dohányozhatnak, valójában megnövekedett a nikotin mennyisége, vagyis sem a személyzet, sem a nemdohányzó vendégek nem lettek nagyobb biztonságban, mint korábban.
A szerzők megjegyezték, hogy a fenti tények más európai országokra – például Skóciára és Írországra – nézve is igaznak bizonyultak.
López úgy véli, bár a 2011-es törvénymódosítás hatalmas lépést jelent a nemdohányzók, valamint a vendéglátóhelyeken dolgozók jogainak védelme terén, a kerthelyiségben, valamint a bejárat körüli levegőben található – koncentrált mennyiségben jelentkező – káros anyagok további veszélyt jelenthetnek, így alaposabb vizsgálatokra lenne szükség annak érdekében, hogy még hatékonyabbá váljanak a megszorítások.
forrás: MNO