Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Közeleg a fűtés-szezon: Hamis védelmet sugallnak a szén-monoxid riasztók a szakértő szerint

írta   /   2013-09-17  /   nincs hozzászólás

A nyílt égésterű gázkészülékkel rendelkező lakásokban fordulhat elő szén-monoxid mérgezés, s bár eddig a becslések szerint 100-500 ezer lakásban szereltek fel szén-monoxid riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók – mondta Stieber József szakértő.

Steiber József 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálata után jutott erre a következtetésre. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából saját cége akkreditált laboratóriumában végezte el a szakértő a vizsgálatokat.
A riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak már megbízhatók, időben jelzik a szén-monoxidot – válaszolta Stieber József.
A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is – hangoztatta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke.
A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.
A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat. A nyílt égésterű gázkészülékek – amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt – hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Közeleg a fűtés-szezon: Hamis védelmet sugallnak a szén-monoxid riasztók a szakértő szerint QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →