Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Kötelező tüdőszűrés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

írta   /   2013-05-22  /   nincs hozzászólás

szuresKötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a többi területen, ahol eddig kötelező volt a vizsgálat, nem lesz szükség hosszabbításra – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

    A közlemény szerint a kötelező tüdőszűrés meghosszabbítására – amelyek egy évre szóló határozatok, és ezekben a hetekben jártak, illetve járnak le -  Budapesten, illetve az agglomerációhoz tartozó 18 településen, továbbá a Csongrád megyei Kisteleken, valamint Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben nem lesz szükség.
A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megyei tiszti főorvosok ott rendelnek el kötelező tüdőszűrést a 30 éves és annál idősebb lakosságnak, ahol az új megbetegedések száma százezer emberre vetítve meghaladja a 25-öt.
Az ÁNTSZ közlése szerint az új megbetegedések alacsony száma indokolja a hazai kötelező tüdőszűrési rendszer átalakítását, és a területi alapon elrendelt tömeges szűrések helyét jövő évtől a rizikócsoportok célzott vizsgálata veszi át. Így kiemelt figyelmet kapnak a hajléktalanok, a HIV-pozitívak, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, az elítéltek és egyes egészségügyi dolgozók.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szűrővizsgálatoknak kulcsszerepük van a betegségmegelőzésben. Jelenleg folyamatban van a szervezett lakossági szűrővizsgálatok rendszerének megújítása, hogy a méhnyakrák- és a vastagbélrák-megbetegedések száma is csökkenjen.
Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy az értesítés alapján végzett vizsgálatok ingyenesek, kérik, hogy akiket vizsgálatra hívnak, 
éljenek a betegségmegelőzésnek ezzel az eszközével.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Kötelező tüdőszűrés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →