Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Koraszülöttek ügye: több irányban is vizsgálódnak a járványügyi szakemberek

írta   /   2013-08-28  /   nincs hozzászólás

Újabb minták érkeztek be az elmúlt napokban az Országos Epidemiológiai Központba, az elvégzett laboratóriumi elemzések száma várhatóan a kétszázat is meghaladja majd. A vizsgálatok kiterjednek nem csak a betegséget okozó kórokozókra, de olyan baktériumokra is, amelyek az egészséges embert nem, de a sérülékeny immunrendszerű koraszülötteket képesek megbetegíteni.csecsemohalal2

A járványügyi, illetve epidemiológiai vizsgálat során több olyan vizsgálati irány is felmerült, amely magyarázatot adhat arra, hogy mi okozhatta az észlelt haláleseteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában augusztus 5. és 10. között. A szakmai és tudományos szempontból megalapozott következtetések kialakításához azonban további, kiegészítő laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatokra is szükség van.

Az átfogó vizsgálat többek között kiterjed olyan baktériumok, esetleg vírusok szerepére, amelyek a környezetben is bárhol előfordulhatnak és jelen vannak az egészséges, ép immunrendszerű emberekben is, bennük azonban nem okoznak betegséget. Ugyanakkor az extrém alacsony súllyal, fejletlen és sérülékeny immunrendszerrel, alacsony életeséllyel megszületett csecsemőkre veszélyesek lehetnek. Ilyen kétarcú baktérium lehet például a Klebsiella, az E.coli vagy a vírusoknál a cytomegalovírus. A laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatok célja egyebek mellett éppen az, hogy ezen mikroorganizmusok szerepét tisztázzák.

A miskolci kórház ellátási területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás. Ezt szolgálja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) korábbi felajánlása, mely szerint szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra. A lélegeztetésre szoruló koraszülöttek ellátásába pedig – szintén szükség esetén – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház kapcsolódik be.

 

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

hirdetés

az oldal QR-kódja

Koraszülöttek ügye: több irányban is vizsgálódnak a járványügyi szakemberek QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →