Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Koraszülöttek ügye – ÁNTSZ: az intenzív centrumokban biztonságos az ellátás

írta   /   2013-08-16  /   nincs hozzászólás

A koraszülött intenzív centrumokban folyamatos és biztonságos a betegellátás – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Mint írták: egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésre visszavezethető járványt, illetve a gyanúját ezen a héten egyik hazai koraszülött intenzív centrum sem jelentett. A koraszülött intenzív centrumokban a járványügyi helyzetben jelenleg nincs változás – tette hozzá az ÁNTSZ.
A miskolci megyei kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra adott utasítást, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel beosztásából a kórház igazgatóját.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban tartanak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő, gondos mintavétel alapján kell elvégezni.
Az államtitkár egy kedden közzétett videóban azt mondta, az eddig elvégzett vizsgálatok során nem találtak összefüggést a halálesetek között. Az esetleges fertőzések igazolása vagy kizárása még folyamatban van.
Szócska Miklós hangsúlyozta, egészen biztos, hogy a régiót, a térséget érintő megelőző intézkedéseket is magába foglaló következménye is lesz mindannak, amit a vizsgálat feltár. Mint mondta: a miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban elhunyt újszülöttek ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Koraszülöttek ügye – ÁNTSZ: az intenzív centrumokban biztonságos az ellátás QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →