Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Koraszülöttek ügye – A KORE tiltakozik a korán szülő nők megbélyegzése ellen

írta   /   2013-08-19  /   nincs hozzászólás

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) szerint a Miskolcon elhunyt koraszülöttek ügye kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni negatív sztereotípiákat, holott a koraszülés bárkinél bekövetkezhet.

    Az egyesület közleményében rámutat: a híradások azt sugallják, hogy a korán szülő nők alkohol- és drogfogyasztók, illetve dohányosok; ezt határozottan elutasítja a KORE.
Az egyesület hangsúlyozza: a koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig terjedhet.
Hozzáteszi:    ugyan valóban mutatkozik összefüggés a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, azonban tiltakozik a leegyszerűsített magyarázat ellen, miszerint a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozik.
A KORE ismerteti: Európában mintegy félmillió baba születik túl korán évente, átlagosan 10 csecsemőből egy. A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb – teszik hozzá.
Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Koraszülöttek ügye – A KORE tiltakozik a korán szülő nők megbélyegzése ellen QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →