Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Komplex kisgyermekkori szűrőprogram indul

írta   /   2013-05-29  /   nincs hozzászólás

szuresgyUniós támogatással kisgyermekkori komplex szűrőprogram indul, amelynek célja bevonni az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztést – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

    A kiemelt program 2,5 évig tart majd, és 2,5 milliárd forint uniós forrásból valósítják meg – jelentette be az államtitkár a sajtótájékoztatón.
A program egy része egy – tizenöt életszakaszra bontott – szülői kérdőíven alapul, amelyet 1500 család tölt majd ki gyermeke életkorának megfelelően. A program részeként a védőnők elektronikus úton, táblagépek segítségével fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, így egységes dokumentumrendszer jön létre – ismertette.
Fogarasi András gyermekneurológus kifejtette: a programmal szeretnék elérni a teljes gyerek-alapellátást és a házi gyermekorvosokat, hiszen a korai ellátásra szoruló gyermekek több mint harmada nem kapja meg a szükséges ellátást vagy szolgáltatást. A korai életszakaszban nyújtott támogatás eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi, ezért is van szükség a komplex felmérésre – tette hozzá.
Az informatika fejlesztésére és összehangolására azért van szükség, mert a védőnő körzet szerint dolgozik, de nem biztos, hogy a gyermekorvos is a körzetből való, hiszen a szülő szabadon választhat gyermekorvost – fejtegette a program szakmai vezetője.
A módszertani rész keretében elsősorban azt tekintik át, hogy jelenleg melyek a védőnők és a háziorvosok feladatai a gyerekek 0-7 éves korában, mert rengeteg a párhuzamosság – mondta Fogarasi András.
Fogarasi András közölte, a módszertani fejlesztés jövőre továbbképzéseken fog eljutni az alapellátó orvosokhoz, és része lesz a védőnői tananyagnak is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Komplex kisgyermekkori szűrőprogram indul QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →