Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Komoly áttörést értek el két AIDS-betegnél

írta   /   2013-07-06  /   nincs hozzászólás

aidsHónapokkal az gyógyszeres kezelés leállítása után sem mutattak ki HIV-vírust két HIV-fertőzött férfi vérében. Arról még túl korai beszélni, hogy a két páciens meggyógyult, de a kutatók bátorítónak találják a fejleményeket.
Leállították annak a két HIV-fertőzött férfinak az antiretrovirális kezelését, akik vérrák miatt évekkel ezelőtt csontvelő-átültetésen estek át, amely után az immunrendszer szempontjából kulcsfontosságú nyiroksejtjeikből eltűnt a HIV-vírus.

A Harvard Egyetem kutatói a Kuala Lumpurban folyó nemzetközi AIDS-konferencián szerdán közölték: még túl korai arról beszélni, hogy a két páciens meggyógyult, de bátorító fejleménynek nevezték, hogy a HIV-vírust nem lehet kimutatni a vérükben hónapokkal azután, hogy leálltak a gyógyszeres kezeléssel.

Timothy Henrich és Daniel Kuritzekes, a bostoni Harvard Egyetem orvostudományi karának kutatói tavaly jelentették be, hogy nyolc hónappal a vérrák miatt végrehajtott csontvelő-átültetés után nincs nyoma a HIV-vírusnak a páciensek vérében. Ennek ellenére folytatták az antiretrovirális kezelést.

A két férfi gyógyszeres kezelését 15 illetve hét héttel ezelőtt megszüntették, hogy teljes bizonyosságot nyerjenek arról, a transzplantáció és az antiretrovirális kezelés valóban megsemmisítette a HIV-vírust.

A páciensek jól vannak. Ezek az eredmények csodálatosak, de még mindig nem jelentik azt, hogy a férfiak kigyógyultak a fertőzésből. Csak az idő fogja megmondani, hogy valóban ezt történt-e – hangoztatta Henrich.

Az antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzött páciensek vérében gyakran nem mutatható ki a vírus. A nyiroksejtekben azonban a vírus látens formában elrejtőzhet, és ha az antiretrovirális kezelés megszakad, reaktiválódik. Az a tény, hogy a vérsejtekben nem találták a HIV nyomait, arra utal, hogy az alvó HIV-vírust hordozó sejtek is eltűntek.  A két férfi kemoterápiás kezelést kapott vérrákra az őssejt-beültetés előtt. Az egyikük három éve, a másik öt éve esett át a beültetésen. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha bizonyossá válik az, hogy az átültetés eltávolíthatja az alvó HIV-vírus hordozósejtjeit, a csontvelő-transzplantációs eljárás széles körben nem járható út a fertőzés gyógyítására, és nem valószínű, hogy antiretrovirális kezelésben részesülő, jó egészségi állapotban lévő HIV-pozitív pácienseken is alkalmaznák azt.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Komoly áttörést értek el két AIDS-betegnél QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →