Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Koffein-komplexum hatékonysága örökletes hajhullás esetén

írta   /   2012-09-06  /   nincs hozzászólás

Az örökletes hajhullás kezelése hosszú időt vesz igénybe. Az alkalmazott készítmények kiválasztásánál tehát hatékonyságuk mellett fokozottan ügyelni kell azok biztonságos alkalmazhatóságára és tolerálhatóságára. A jövőben azok a készítmények jelenthetnek forradalmi megoldást, amelyek csekély mellékhatással rendelkeznek, és hatásuk nincs befolyással hormonrendszerünkre. Kutatók megállapították, hogy a koffein folyamatosan alkalmazva az örökletes hajhullás (androgenalopecia)megelőzésében és kezelésében hatékonyan alkalmazható. Tudományos vizsgálatok igazolták , hogy a koffein nemcsak semlegesíti a  tesztoszteron azon nemkívánatos hatásait, amelyek a hajszálak koraielhalásához, hajhulláshoz vezetnek, de képes a hajnövekedés átlagon felüli stimulálására is.

A férfiak örökletes hajhullása (alopecia) a mai napig komoly problémát jelent, az érintettek számára nincs megnyugtató megoldás. A jelenleg elérhető kozmetikai készítmények és gyógyszerek hatása és mellékhatása nagyon eltérő. Az öröklött, hormonális okokra visszavezethető hajhullás genetikai alapja nem szüntethető meg. Megfelelő, hatékony készítmények alkalmazásával azonban csökkenteni tudjuk a tünetek korai kialakulását. Mivel a tesztoszteron fontos szerepet játszik az örökletes hajhullás kialakulásában, ezért in-vivo, szövetkultúrán vizsgálták a tesztoszteron hajhagymákra gyakorolt hatását. A vizsgálatokhoz a hajat az emberi fejbőrből nyerték, szövetmintát használtak,melyet laboratóriumi körülmények között 6–10 napon keresztül tenyésztették.Kezdeti stádiumban lévő öröklött hajhullásban szenvedő fiatal férfiak fejbőréből vettek mintát annak érdekében, hogy a vizsgálat eredménye egyértelmű bizonyítékot jelentsen a probléma tisztázásában. A vizsgálathoz összesen kb. 600 hajtüsző állt rendelkezésre. Láthatóan a hajgyökerek növekedése tesztoszteron hatására lényegesen csökkent, továbbá, hogy a hajgyökerek tesztoszteronhatására a szokásosnál korábban elveszítették aktivitásukat. Ez az eredmény egybehangzik  azzal a felismeréssel, hogy a tesztoszteron a hajgyökereket idő előtti ún. nyugalmi fázisba kényszeríti. A tesztoszteronnal kezelt szövetkultúra esetében a növekedés 17–40 %-kal volt alacsonyabb.

Áttörő sikert hozott a koffein hatékonyságával kapcsolatos vizsgálati eredmény,mely szerint a koffein képes semlegesíteni a tesztoszteron fejbőrön kiváltott negatív hatásait. A vizsgálati eredményekből kiderült, hogy a koffein a vérkeringés fokozásán túl további, eddig ismeretlen hatásokkal is rendelkezik. A koffein hatását olyan férfiak hajtüszőin vizsgálták, akik kezdeti stádiumban lévő, öröklött hajhullásban szenvednek. Kezelésük során bebizonyosodott, hogy a koffein a hajgyökerek növekedését jelentősen fokozza, mely növekedés akár +46%-os is lehet. Mivel azonban  a koffein vérkeringést fokozó hatása ebben a modellben nem játszik szerepet, hiszen a szövetkultúra nincs kapcsolatban a véredényekkel, világossá vált, hogy a koffeinnek egyéb, eddig tisztázatlan úton, de közvetlenül kell befolyásolnia a hajgyökerek anyagcseréjét. Koffein jelenlétében a haj élettartama a szövetkultúrában 37%-kal volt hosszabb volt, mint a kontroll szövetkultúrában. Ez az eredmény is azt bizonyítja, hogy a koffein a hajgyökerek vitalitását célzottan javítja.

A vizsgálati eredmény bebizonyította, hogy a koffein nemcsak arra képes, hogy a tesztoszteron hajnövekedésre gyakorolt negatív hatását gátolja, hanem a hajnövekedést ebben az esetben is átlagon felül stimulálta.

A Jenai Friedrich Schiller Egyetem Bőrgyógyászati Klinika szövetkultúrán végzett vizsgálatának összefoglalója.
(Dr. T. W. Fischer, Prof. Dr. P. Elsner)

hirdetés

az oldal QR-kódja

Koffein-komplexum hatékonysága örökletes hajhullás esetén QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

culevit-mintabolt

Magyar Brands díjas lett a Culevit!

bővebben →