Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Kifejlesztették a malária elleni védőoltást

írta   /   2013-10-10  /   nincs hozzászólás

A malária elleni oltás kifejlesztéséért folyó egyik legrégebbi kísérletsorozatban biztató eredmények születtek, így 2015-ben engedélyezhetik az első vakcinát. A betegség évente kétszázmillió embert fertőz meg, és legalább hatszázezren meghalnak közülük, többségében gyerekek. A vakcinát először 2016-ban használhatják szélesebb körben – írja az index.hu.

malaria

Az oltóanyagot a GlaxoSmithKline fejleszti, ebben a PATH Malaria Vaccine Initiative támogatja. Utóbbi alelnöke, David Kaslow az európai hatóságoknál szeretné bejegyeztetni a vakcinát. Az Európai Gyógyszerügynökség döntése 2015-re várható, ezek után megnyílik az út az afrikai országok felé, amelyek 2016-ban engedélyezhetik az oltóanyagot.

A vakcinát RTS,S-nek nevezik, eddig tizenötezer gyereken tesztelték 11 afrikai helyszínen. Ezek fele hat és 12 hetes csecsemő volt, a másik fele 5-17 hónapos kisgyerek. Mindkét csoportban a gyerekek fele placebót kapott. Ezenkívül még minden lehetséges és megszokott megelőzési módot alkalmaztak, például hálókat függesztettek ki a gyerekek ágya fölé, hogy a maláriát terjesztők ne tudjanak a gyerekek közelébe repülni.

Az adatok alapján az idősebb korcsoportban hatékonyabb volt az oltás, ez a korábbi vizsgálatok eredményét erősítette. A korcsoportban 56 százalékkal volt kevesebb a megbetegedések száma, a fiatalabbaknál 31 százalékkal csökkent a betegség előfordulása.

Az oltóanyag hatékonysága 18 hónap után csökkent, ekkorra 46 százalékkal volt csak kevesebb az idősebb korosztályban és 27 százalékkal kevesebb a fiatalabbaknál a betegség előfordulása. Kaslow azt mondta, hogy számoltak ezzel, a legtöbb vakcina hatékonysága csökken az idők folyamán.

Húsz hónappal az első oltás után egy másodikat is kaptak a gyerekek, a kutatók most az eredményeket várják, mennyire lesz hatékony a védelem. Arra nincs még magyarázat, hogy miért hatékonyabb az oltás az idősebb gyerekeknél, erre csak feltételezések vannak. Az egyik, hogy a csecsemők immunrendszere még nem fejlett, így kevésbé tud válaszolni a vakcinára. A másik magyarázat, hogy az idősebbek már kaptak másfajta oltásokat, a hepatitis B elleni vakcina egyik eleme például kölcsönhatásba léphet a malária elleni oltással, de ez még nem biztos.
Forrás:index.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Kifejlesztették a malária elleni védőoltást QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →