Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Kiderítették az izomerő valódi eredetét az amerikai kutatók

írta   /   2013-07-25  /   nincs hozzászólás

Kiderítették a hatalmas izmok mögött rejlő erő valódi eredetét és működését amerikai tudósok. A felfedezés nemcsak a testépítőknek, hanem a kardiológusoknak is hasznára lehet.

A dudorodó bicepszek ereje nem a hosszú izomnyalábokból, hanem a sejtek hálós elrendezéséből származik. Az izom hajlításakor a szálak legyezőszerűen szétterülnek egy hálószerkezetben – idézi a BBC hírszolgálata a Washingtoni Egyetem kutatóinak a Proceedings B című szaklapban megjelent tanulmányát. Ez a mintázat több irányban fejt ki erőt, nem csak az izomköteg mentén le- és fölfelé. A kutatók úgy vélik, a bicepszen túl az emberi test többi izma, a szívizom is így működik.
“Az izomerő létrejöttének ez az oldala évtizedeken át elkerülte a kutatók figyelmét, most viszont az izmok normális és kóros működése megértésében nyújthat segítséget” – közölte Thomas Daniel, a kutatócsoport egyik tagja.
Az izomműködés ismert alapjai nem változtak: miozinszálak húzzák az aktinszálakat, hogy megrövidítsék, azaz összehúzzák az izmot. Ám a miozin nem egy irányban húzódik, ahogy korábban vélték, hanem különböző szögekben, s így sugárirányban fejti ki az erőt.
A hír nemcsak a testépítők számára lehet fontos, akik a legtöbbet kívánják kihozni izmaikból, hanem a szívproblémákat kezelő orvosoknak is hasznára lehet.
“A szív izmai a szívkamrákat ölelik körül, ha az orvosok számításba vehetik az izomösszehúzódás során több irányban képződő erőt, sokkal pontosabban lehet kutatni a vért kibocsátó nyomást. Kardiológiai betegségeknél talán eltérően működnek a sugárirányú és a hosszanti erők, s az új, részletes modell lehetővé teszi, hogy már a molekulák szintjén is tanulmányozhassuk ezt” – fűzte hozzá Michael Regnier, a tanulmány másik szerzője.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-23238424)


hirdetés

az oldal QR-kódja

Kiderítették az izomerő valódi eredetét az amerikai kutatók QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →