Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Kézhigiénia az ünnepek alatt. Mire ügyeljünk a karácsonyi időszakban?

írta   /   2013-12-17  /   nincs hozzászólás

Közelednek az ünnepek és már mindenki karácsonyi lázban ég. Megtelnek az utcák, a karácsonyi vásárok és az üzletek. Ilyenkor azonban nem csupán az emberek nyüzsögnek mindenfele, hanem a baktériumok számára is briliáns ez az időszak arra, hogy minél sűrűbben cseréljenek gazdák. Nézzünk néhány olyan szituációt, melyekben még most sem szabad elfeledkeznünk a kézhigiéniáról!

Karácsonyi vásárok

mézeskalacssutes  A karácsonyi vásárok reneszánszukat élik, hiszen az adventi időszakban szinte minden sarkon belebotolhatunk egy tündéri bazárba. Itt nem csupán karácsonyi ajándékokat és dekorációkat vásárolhatunk, hanem számos olyan finomságból is kedvünkre falatozgathatunk, mint például kürtőskalács, perec, kenyérlángos vagy fánk. Mielőtt azonban elmerülünk a nyalánkságok élvezetébe, ne feledkezzünk el kezünk tisztaságáról sem, hiszen ezeket az ételeket nagyrészt kezünkbe vesszük, és úgy fogyasztjuk el. Erre az esetre legyen nálunk mindig antibakteriális kézfertőtlenítő gél, mellyel egyszerűen, víz nélküli varázsolhatjuk tisztára kezeinket.

Karácsonyi ajándékvadászat

Az adventi időszakban a bevásárlóközpontok szinte teljesen megtelnek és a boltokban is egymásnak adogatják a vásárlók a kilincset. Ilyenkor az ajtónyitókon, a mozgólépcső kapaszkodóján kívül az üzletekben is megfogunk, alaposan megszemlélünk és megtapogatunk mindent, ami közben a baktériumok könnyedén cserélnek gazdákat. A nagy rohanás közepette így ügyeljünk arra, hogy kézmosás előtt ne dörzsöljük meg szemünket, semmit se vegyünk a szánkba, valamint tüsszentésnél és köhögésnél ne érintsük hozzá a kezünket, mert így egyenes utat engedünk a baktériumoknak, hogy bejussanak szervezetünkbe. Ez fontos, hiszen az ünnepek előtt senkinek sem hiányzik egy betegség. Hazatérve az első utunk a fürdőszobába vezessen, ahol lehetőség szerint antibakteriális szappannal mossunk alaposan kezet.

Mézeskalácssütés

Karácsony előtt sokan szerveznek barátaikkal, családjukkal közös sütős programot, ahol mézeskalácsot vagy egyéb ünnepi finomságokat készítenek el együtt. Mielőtt nekilátunk a tésztagyúrásnak, szaggatásnak vagy dekorálásnak ügyeljünk arra, hogy minden résztvevő alaposan megmossa a kezét. Ilyenkor ugyanis, amikor sokan ténykednek egyszerre, a jó hangulat és a beszélgetés, nevetés hevében sokszor feledésbe merül a máskor alapvető kézhigiénia.

További egészségmegőrző tippek a Dettoltól:

·         Ahhoz, hogy egészségesen vészelhessük át az ünnepeket, használjunk rendszeresen antibakteriális kézmosót, mely elpusztítja a baktériumok 99,9 százalékát, így nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

·         A fürdőszobában cseréljünk sűrűn, akár hetente kéztörlőt, hiszen a nedves anyagon is megtapadhatnak a baktériumok.

·         Használjunk kesztyűt ne csak az utcán, hanem a tömegközlekedési eszközökön való kapaszkodásnál is!

·         Mindig legyen nálunk tiszta papír zsebkendő és abba tüsszentsünk tenyerünk helyett.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Kézhigiénia az ünnepek alatt.  Mire ügyeljünk a karácsonyi időszakban? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →