Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Kedvezményes HPV elleni védőoltás Kecskeméten

írta   /   2013-09-17  /   nincs hozzászólás

Kedvezményesen igényelhetnek gyermekük számára humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást az önkormányzattól a kecskeméti hetedik osztályos leányok számára szüleik – közölte a Bács-Kiskun megyei város önkormányzata.

    A közlemény szerint a védőoltás-támogatásra minden olyan hetedik osztályos leány jogosult, aki valamelyik kecskeméti iskolában tanul. Alaptámogatás esetén a hármas oltássorozat első oltásának költségét a támogatott fizeti, a második és harmadik oltást pedig az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

oltás2
Megjegyezték, a HPV elleni oltássorozat gyógyszertári áron összesen mintegy 90 ezer forintba kerülne, az önkormányzat által kötött szerződésnek köszönhetően azonban a befizetendő összeg egy vakcina ára, 15 855 forint.
Kiemelt támogatás jár mindazoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, és akiket átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek. Ez esetben a teljes oltássorozat ingyenes, és a költségek megelőlegezése sem szükséges.
A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, amely nőket és a férfiakat egyaránt megfertőz. A szexuálisan aktív lakosság 50-80 százaléka élete során átesik valamilyen HPV fertőzésen, azonban a fertőzöttek 10-20 százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami betegségekhez vezet. Mint írták, a Magyarországon évente mintegy 500 fiatal nő halálához vezető méhnyakrákot 99,7 százalékban a HPV okozza.
Hangsúlyozták, hogy a támogatás nem jár automatikusan, azt igényelni kell a http://www.kecskemet.hu oldalról letölthető, illetve a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályán elérhető nyomtatványon. A kérelemhez olyan iskolalátogatási igazolást kell csatolni, amelyen feltüntették, hogy a gyermek 7. osztályos.
A kérelmet szeptember 15. és október 15. között lehet benyújtani a polgármesteri hivatalhoz személyesen vagy postai úton.
Mint írták, a védőoltás mellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres méhnyakrákszűrésről és nőgyógyászati vizsgálatról, amely lehetővé teszi, hogy az orvos időben észrevegyen egyéb elváltozásokat is.
A HPV elleni vakcina önkormányzati támogatásának ügyintézésével kapcsolatosan információ kérhető a 76/512-222 és a 76/513-573 telefonszámokon. A védőoltásról a http://www.hpvinfo.hu honlapon lehet tájékozódni.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Kedvezményes HPV elleni védőoltás Kecskeméten QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →