Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Kávé, társasjáték, cicasimogatás, szeretet – egy helyen – macskakávézók nyíltak Budapesten is

írta   /   2013-03-01  /   nincs hozzászólás

Japánban, Hongkongban és Bécsben már eddig is voltak cicakávézók, hazánkat azonban csak mostanra érte el a trend. Pesten két helyre is beülhetünk – hasonlóak, és mások is egyben.

– Japánban olyan macskakávézók vannak, amelyek igazából macskasimogatóként működnek, Bécsben igazi kávézó működik, amelyben cicák is vannak. Mi egy harmadik változatot szeretnénk megvalósítani, ahol embereket tudunk összehozni társasjátékozás, beszélgetős délutánok révén. A kellemes környezetet a cicák teszik még otthonosabbá, ők azok a közvetítők, akik segítenek az embereket összehozni – mondja Halász Orsolya.

A külső teremben hagyományos kávéházi asztalok várnak, igaz, az ablak párnákkal teli, előtte kaparófa áll. Hátul kanapé, szőnyeg, cicajátékok sora és újabb mászófa, egy polcnyi társasjáték. A három cica otthonosan szaladgál, beleszagol a látogató cipőjébe, dorombolva dörgölőzik térdéhez a kanapén. Tényleg hamar otthon éreztük magunkat mi is látogatásunkkor.

A látogatók a Cat Caféban óránkénti díjat fizetnek, amiért cserébe házi sütésű süteményeket, teákat, kávét és gyümölcslevet fogyaszthatnak, az egészséges étkezés jegyében. Asztalt foglalni nem muszáj, már csak azért sem, mert a Cat Café-sok biztatnak arra, hogy addig ismeretlenekkel osszuk meg asztalunkat. Kivételt azok a napok képeznek, amikor társaspartikat rendeznek – ezek mellett a jövőben beszélgetéseknek is otthont ad majd a kávézó, szintén a közösségépítés jegyében.

A kávézóban a cicák automata macskaalmot használnak, amely külön helyiségben található, a pulttól pedig ultrahangos riasztó tartja őket távol. A Maine coon testvérpár és a ragdoll cica mellé sokkal több négylábú biztosan nem is fog beköltözni: Halász Orsolya szakember véleményét kérte ki arról, hány állatnak kényelmes még a kávézó, az ajánlás alapján legfeljebb öt cica lakik majd benne. A Cat Caféba a társasozni, játszani szeretők mellett leginkább azokat a barátnőket várják, akik ritkán találkoznak személyesen, illetve különleges randihelyszínként is gondolnak magukra. A látogatóktól néhány dolgot kérnek csak: csengetés után belépve alaposan töröljék meg érkezéskor a lábukat, fertőtlenítsék a kezüket, egyes helyeken vegyék le cipőjüket, ne vakuzzanak közelről a cicák szemébe, ha azok egy kis békére vágynak, ne zavarják őket, és ne etessék őket mással, mint a kávézós minőségi táppal.

A Révay utcában nyílt meg Budapest második macskakávézója, a Cat Cafe Budapest, amely egy hete várja vendégeit.

A kétszintes helyiségben sütemények, üdítők, kávék, teák, szendvicsek várják a betérőket, a cicusoknak pedig  kényelmes kosarak, játékok, búvóhelyek és egy hatalmas „macskafal” biztosítja igény szerint a magányt és a játékot. Délutáni látogatásunkkor a tizenöt cica közül volt, amelyik ismerkedett a látogatókkal, volt, amelyik játékba bonyolódott velük, de akadt olyan is, aki békésen aludt a kávégép zaja mellett.

– Nagyon régóta szeretem a cicákat, mindig volt macskám, amikor először láttam macskakávézót a tévében, elhatároztam, hogy ilyet én is szeretnék. A mi macskakávézónkban lehetőség van arra is, hogy asztalhoz üljünk le, de arra is, hogy a földre a cicákhoz, és játsszunk velük – mondja az üzletvezető-ötletgazda, Balotay Krisztina. Elmondása szerint a kávézó kialakításában fontos volt számukra, hogy a macskáknak legyen olyan terük is, ahol láthatóak, ugyanakkor van egy kis nyugalmuk. Ami a higiénia kérdéseit illeti, a konyhát és a pultot úgy alakították ki, hogy a macskák ne tudjanak arra a területre eljutni, amelyen az ételekkel foglalkoznak, és az almok higiénikus elzárása is megoldott.

A kávézót jelenleg tizenöt cica lakja, hét házimacska a Hermann Ottó Állatotthon Budapesti Telephelyéről érkezett – velük együttműködésben dolgozik a Cat Cafe Budapest, örökbe fogadható cicáikat is fognak hirdetni. A kávézó cicái még nem örökbefogadhatók, de a  jövőben az is lehetséges, mellettük lesznek majd olyan macskák is, akik gazdira várnak.

– Rajtuk kívül van öt Maine coon cicák két különböző tenyészetből, illetve három toyger. Ebből a fajtából eddig nem nagyon volt Magyarországon, ők Olaszországból érkeztek – mondja Balotay Krisztina. A jövőben ennél kevesebb macska nem lesz náluk, több viszont elképzelhető. Hosszú távon nem is zárkóznak el az örökbefogadástól.

A látogatók köre a tapasztalatok szerint elég vegyes: sok macskakedvelő mellett barátok és párok látogatják a kávézót, ahol az esti órákra a hely nagy látogatottsága miatt célszerű asztalt foglalni. A vendégektől legfőképp azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a macskákat, ne ébresszék fel, ha pihennek, finoman simogassák őket.

Forrás: catcafebudapest.hu  catcafe.hu .metropol.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Kávé, társasjáték, cicasimogatás, szeretet – egy helyen – macskakávézók nyíltak Budapesten is QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →