Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Karácsonyi készülődés: az ünnepekhez elengedhetetlen csokoládé jótékony hatásairól

írta   /   2013-12-16  /   nincs hozzászólás

jatek_osz

Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben, kimazsolázva az interneten egyre nagyobb számban megjelenő vizsgálatok, tanulmányok eredményeit.

A csokoládé, főleg az egészségünkkel való kapcsolatát kérdezve, legtöbb embernek csak, mint bűntudatot ébresztő élvezeti cikk jut eszébe, mint az élet egyik bűnös öröme! Pedig a csokoládé elterjedésében óriási szerepet játszott, hogy már a maják és az aztékok, de Európában számos hódolója, többek között Sir Hans Sloane angol orvos is a 17. században a sok jótékony hatása miatt „isteni eledelként”, gyógyszerként fogyasztotta! Az igazán jó minőségű csokoládé összetevőinek köszönhetően, hatékony segítséget nyújt különböző betegségek megelőzésében, csillapításában és még talán a megszüntetésében is. Hogy miért érdemes egészségünk szempontjából fogyasztani a csokoládét? Vegyük szépen sorra!

CsokiSziv2Szív és érrendszeri hatások! Dr. Matos Lajos szerint, aki a Szent János Kórház Kardiológia osztályának főorvosa, a jó minőségű, igazán magas 60-70% kakaótartalommal bíró csokoládéval csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye. Ugyanis a magas kakaótartalomnak köszönhetően rendelkezik a csokoládé egy fenilsav nevű anyaggal, amely segít az érrendszer rugalmasságának megőrzésében. Persze most a csokoládé fanatikusok rohannak is és magukba tömnek néhány tábla csokoládét, hisz akkor korunk egyik legnagyobb problémáját pont a szív és érrendszeri megbetegedéseket előzhetik meg. De itt szeretném jelezni a legfontosabb, hogy milyen csokoládét és mennyit!Matos professzor elmondása szerint napi 10 dekagramm étcsokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb, oka pedig, hogy a flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termelnek, ezért mérséklődik a vérnyomás.

A csontok egészségéhez is hozzájárulhat a finomság, bár tény, hogy nem a leghatékonyabb kalciumpótló, de az is biztos, hogy egy jó minőségű tábla tejcsokoládé, kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej!

                Bőrápoló szépítőszer! Az étcsokoládé flavonoidokban dús ezért segítségével javul a bőr véráramlása és vízellátása, így szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz.  A fekete csokoládé bőrápoló hatását egy német kutatás vizsgálta, amely során hölgyeknek négy hónapon keresztül kellett inni flavonidban gazdag és más részüknek ezekben szegény kakaóitalt, miközben adott testfelületüket folyamatosan napoztatták. Azoknak a hölgyek, akik szegények az alacsony flavonoid tartalmú italt kapták csúnyán kipirosodott a bőre, a napégés okozta kellemetlen tünetek egyértelműen többször jelentkeztek náluk, míg a csokoládé-ital a többi vizsgált hölgy bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette. A fekete, vagyis az igazi étcsokoládé nagyon jó hatással van a szervezetre, mivel az antioxidáns tartalma magas. Ez azt jelenti, hogy elősegíti a sejtek regenerálódását, és megköti a szabad gyököket a szervezetben, ennek következtében még az öregedés folyamatát is lassítja!

Hihetetlen, de a csokoládé segíthet abban is, hogy egy kicsit könnyebben vészeljük át a diétás időszakok, gyakorta előforduló örömtelenségét. Most biztos sokan a homlokukra csapva elfogultsággal is vádolnak. Őszinte leszek, igazuk van, valóban szeretem a csokoládét az igazán jó csokoládét, de mint a legtöbb nő én is szinte folyamatosan diétázom, legalábbis odafigyelek, hogy mit és mennyit eszek. Persze ez nem azt jelenti, hogy számolatlanul tömhetjük magunkba a mélybarna finomságot, de egy-két kocka (10g/nap) fekete csokoládé még talán nem tesz tönkre mindent, egyrészt mivel magas a vas, foszfor, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin tartalma, ami diéta során jót tesz a szervezetnek, másrészt gyorsan ad teltségérzetet, ami segít leküzdeni a folyamatos éhséget.

MikulásAjánlat3Finom köhögéscsillapító! Londoni kutatók önként jelentkezőket vizsgáltak, akiknek egy csoportja egyik héten, általuk ismeretlen tartalmú kapszulát vett be, melyekben erélyes köhögéscsillapító kodein volt, a másik héten theobromint rejtett a kapszula, a harmadik héten pedig hatástalan placebót. Az eredmény igen érdekes, mert a kodein ugyan kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin 33 %-kal hatásosabbnak bizonyult! Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. 30g étcsokoládéval, amit lehet szívesebben meg is eszik, mint valami színes szirupot, hatékonyabban kezelhetjük!

Jótékony hatással van az agyműködésre, az étcsokoládé frissen tart! Arra ugye mindenki emlékszik, vagy tapasztalta már, hogy egy-egy vizsgára készülve, vagy épp a vizsgán ülve milyen jótékony hatással van ránk egy kis darabka csokoládé! Mivel koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládé jelentős frissítő hatással bír, hiszen fél tábla csokoládé akár 25-30 mg koffeint is tartalmaz, ami összehasonlítva egy csésze kávé 40 milligrammnyi koffeintartalmával nem is olyan rossz eredmény! A nagy mennyiségű, könnyen hasznosítható szénhidrát, illetve a koffein és a teobromin serkentő hatásának köszönhetően a vérkeringés akár 2-3 órára is fokozható, ennek pedig egyenes következménye, hogy az agy teljesítménye is fokozódik, javul a koncentrációs képesség.

A boldogság forrása! A csokoládéban található theobrominnak köszönhetően érezhetően javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat. A theobromint, aminek jelentése „istenek eledele” nevezhetjük boldogsághormonnak is! Bár az igazi nagy eufóriához olyan mennyiségre lenne szükség, ami amellett, hogy a gyomrunkat igen csak megülné, egy kalória atombombával érne fel! Tény, hogy ez a finomság elősegíti az endorfin termelését, mely hormon a boldogság érzéséért felelős. Sőt, a szerotonin szintet is jótékonyan befolyásolja, ami antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként funkcionál a testen belül.

JettyLogoPersze mint általában a gyógyhatású készítmények esetében itt is fontos figyelni a mellékhatásokra! Ezzel most nem azt mondom, hogy a csokoládé gyógyszer, de ha valaki a fentieket figyelmesen elolvasta láthatja, van jó pár kedvező hatása. És talán az sem egészen figyelmen kívül hagyható, hogy ezeréves múltja során, a kezdetektől vélt és hitt jótékony, varázserővel felruházott italt nem véletlenül „istenek eledelének” nevezték el!  

De nem lenne igazságos, ha nem vizsgálnánk meg az érem másik oldalát, hiszen mint említettem a legtöbb gyógyhatású készítménynek van mellékhatása és sajnos a csokoládénak is. A „csokievést” gyakran teszik felelőssé a pattanások kialakulásában, a koleszterinszint emelkedésében, az elhízás kialakulásában. Hiszen egy átlagos tábla csokoládé (100g-os tejcsokoládé) 500 – 550 kalóriát is tartalmaz, amely bizony egy normál súlyú nő, napi kalória szükségletének az egynegyedét teszi ki.

Az igazság azonban az, hogy meg kell tanulni a csokoládét „egészségesen” fogyasztani, ami nem más, mint a megfelelő minőség és mennyiség megválasztása!               

Ahogy írtam a csokoládé a jótékony hatását a magas kakaó és kakaóvaj tartalomnak köszönheti, így a választásnál ne csak a külcsínt figyeljük, hanem a feltüntetett összetevőket is! Az igazán jó csokoládéknak fontos meghatározói a kakaótartalom aránya, amely minimum 55-75%, de az igazán nagy csokoládé gourmék az ettől is magasabb kakaótartalmú csokoládékra esküsznek. Természetesen ezzel együtt a nem csak finom, hanem az egészségre jótékony csokoládék cukrot és egyéb anyagot éppen csak annyit tartalmaz, ami még javít az ízén, de nem elveszi azt!

 csokisziv

Remélem, a cikk segít az ünnepek körül nagyobb mennyiségben vásárolt és fogyasztott csokoládék között eligazodni, és megtalálni azt, amely nem csak finom, de szervezetünk egészséges működését is támogatja! Ajánljuk figyelmükbe az igazán magas minőséget képviselő, valódi csokoládéból, felesleges adalékanyagok nélkül készített JettyChoco kézműves csokoládé termékeinket. A műhely létrejöttét is a csokoládé iránti szenvedély és a fentieket felismerve az egészséges, tudatos életmód párosítása indította el. Ezért a választott jelmondatunk, ami akár a cikk rövid összefoglalója is lehetne, nem más, mint „a kevesebb néha több, a minőség pedig kifizetődő!”  Termékeinkről és a vásárlási lehetőségekről bővebb információt a http://www.jettychoco.hu weboldalunkon, a csokoládéról rendszeresen megjelenő érdekes cikkeket padig a http://www.csupacsoki.com blog oldalon talál, és persze kövessen minket a Facebookon is!

hirdetés

az oldal QR-kódja

Karácsonyi készülődés: az ünnepekhez elengedhetetlen csokoládé jótékony hatásairól QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →