Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Kampány indul a sokízületi gyulladásban szenvedő betegekért

írta   /   2013-07-25  /   nincs hozzászólás

Küzdjünk együtt elnevezéssel indul kampány világszerte a sokízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedő betegek tájékoztatására.

A kampány annak a 42 országban végzett anonim felmérésnek az eredményeire épül, amelyet az eddigi legtöbb, sokízületi gyulladásban (RA) szenvedő beteg bevonásával végeztek. Célja, hogy folyamatos tájékoztatással segítse az RA-betegek és családjuk ismereteinek bővítését, ezzel együtt a betegek bevonását a kezelésükbe – tájékoztatotta Magyar Reumabetegek Egyesület.izuletigyulladas
A nemzetközi felmérés eredményeiből kiderült, hogy az RA-s betegek több mint fele(58 százalékuk) nem tudja, hogy a betegség által okozott ízületi károsodás visszafordíthatatlan.
Minden tíz betegből körülbelül kilenc azt mondja, tisztában van azzal, miért fontos az RA kezelése, miközben kétharmaduk (63 százalékuk) – tévesen – úgy gondolja, azért nincs fájdalma, mert megszűnt a betegsége. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az RA-közösségekben aktívabb betegek – például a betegszervezetek tagjai, illetve más RA-betegekkel érintkezők – általában többet tudnak a betegségről és többet is törődnek saját kezelésükkel.
A felmérés szerint minden öt RA-betegből körülbelül ketten úgy válaszoltak, hogy az RA befolyásolja a munkájukat, karrierjüket, illetve munkavégzési képességüket is, közülük pedig minden harmadik volt kénytelen szabadnapot kivenni (33 százalék) vagy egy időre teljesen abbahagyni a munkát (32 százalék).
A felmérés eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy a betegeknek több információra van szükségük magáról a betegségről, és arról, mikor optimális a sokízületi gyulladás kezelése. Ennek eléréséhez a betegek ellátásában részt vevő szakemberek (háziorvosok, reumatológusok, szakápolók, gyógytornászok és fizioterápiás szakemberek ) és a betegszervezet együttes erőfeszítésére van szükség – mondta Ortutay Judit reumatológus főorvos, a Magyar Reumabetegek Egyesületének vezetője.
A nemzetközi felmérést a Harris Interactive Intézet végezte el 42 országban a több mint 10 ezer felnőtt RA-beteg válaszait összegezve. A megkérdezetteknél átlagosan kilenc éve diagnosztizáltak a betegséget, és a betegek között nagyobb a nők aránya, mint a férfiaké.
A sokízületi gyulladás, azaz a rheumatoid arthritis krónikus autoimmun betegség, a szervezet védekező mechanizmusa tévedésből a saját ízületeket támadja meg, és ezáltal, fájdalmat, duzzadást, merevséget, majd az idő előrehaladtával az ízületek működésének csökkenését, illetve általános levertséget és gyengeséget okoz. A betegség rokkantsághoz, az életminőség romlásához és korai elhalálozáshoz is vezethet. A sokízületi gyulladás általában 25 és 55 éves kor között jelentkezik, de bármelyik életkorban előfordulhat.
Európában hétmillió, Magyarországon mintegy 90 ezer RA-s beteg él.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Kampány indul a sokízületi gyulladásban szenvedő betegekért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →