A hagyományos ízeket kedvelők kis odafigyeléssel akár több 100! kalóriát „spórolhatnak ki” az ételek elkészítése során úgy, hogy az ízvilág teljesen megegyező marad.

Hagyományos módon:
• 48 dkg sertéslapocka
• 80 dkg savanyú káposzta (apró+levél)
• 8 dkg rizs
• 16 dkg vöröshagyma
• 4 dkg füstölt szalonna
• 2 db tojás
• 4 dkg sertészsír
• 2 dl tejföl
Módosított recept:
• 32 dkg sertéscomb
• 1 kg savanyú káposzta (apró+levél)
• 10 dkg rizs
• 16 dkg vöröshagyma
• 2 db tojás
• 2 dkg olaj
• 2 dl light tejföl
A hagymát olajon üvegesre pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a vízzel átöblített aprókáposztát, kevés vízzel felengedjük, és fűszerezzük.
A sózás mennyiségének megítéléséhez előzőleg kóstoljuk meg a káposztát. Amíg a káposzta felforr, készítsük el a tölteléket: a húst megdaráljuk, sóval, borssal, fűszerpaprikával meghintjük, beletesszük a megmosott, nyers rizst és a tojásokat. A káposztaleveleket deszkára fektetjük, ha túl nagyok, elfelezzük. A tölteléket nyolc levélbe adagoljuk, és feltekerve, a végüket betűrve az apró káposztára helyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt, lassú tűzön, néhányszor rázogatva készre főzzük.
Tálaláskor sovány tejföllel, lehetőleg kenyér nélkül kínáljuk.