Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Júniustól emelkedik a fogyatékossággal élők és a vakok támogatása

írta   /   2013-05-13  /   nincs hozzászólás

Júniustól emelkedik a fogyatékossággal élők támogatása és a vakok személyi járadéka – döntött a parlament hétfőn. 

A vakok személyi járadéka havi nyolcszáz forinttal emelkedik, 16 ezer 160 forint lesz, míg a fogyatékossággal élők támogatása 19 500, illetve 24 ezer forint (az eddiginél 975, illetve 1200 forinttal több).

    Az ellátások a jövőben nem a 2009 óta változatlan összegű nyugdíjminimumhoz igazodnak, hanem az évenkénti nyugdíjemeléssel egyszerre és azonos mértékben növekednek. A jogszabályt 234 igen szavazattal, 24 nem ellenében, 73 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A kormánypártok igennel voksoltak, az ellenzéki frakciók tartózkodtak, a nem szavazatok nagy részét függetlenek adták le.

Mivel az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működését a jövőben kormányrendelet szabályozza, a jelenlegi tanácstagok megbízatását a jogszabály szeptember 30-ai hatállyal megszünteti.
A módosítás hatályon kívül helyezi az akadálymentesítésre vonatkozó, már lejárt határidőket. A jogszabály új határidőket nem rögzít, a jövőben az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának ütemezése az Országos Fogyatékosságügyi Program része lesz.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Júniustól emelkedik a fogyatékossággal élők és a vakok támogatása QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →