Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Jön a gyógyszer fekete háromszög: figyeljük és jelentsük a mellékhatásokat

írta   /   2013-03-17  /   nincs hozzászólás

Szeptembertől fekete háromszög jelöli a fokozott felügyelet alatt álló gyógyszereket – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI OGYI).

  Az Európai Unió új szabályozásának keretében előírja, hogy a kiegészítő ellenőrzés alatt álló gyógyszereket 2013 szeptemberétől fekete háromszöggel kell jelölni. Ez a jelölés a betegtájékoztatóban és az alkalmazási előírásban lesz majd látható.
A fekete háromszög a gyógyszerhatóság részéről fokozott felügyeletet jelent, és arra hívja fel a betegek és a szakemberek figyelmét, hogy ezeknél a gyógyszereknél korlátozott információ áll rendelkezésre. A jelöléssel a gyógyszerhatóságok azt szeretnék elérni, hogy a betegek és orvosaik ezen készítmények alkalmazásakor fellépő mellékhatásokra fokozottabban figyeljenek, és azokat feltétlenül jelentsék be, hogy az újonnan jelentkező kockázatok időben azonosíthatók és elkerülhetők legyenek.
Felidézték, hogy a GYEMSZI OGYI tavaly novemberben elindította mellékhatás-jelentő felületét (http://www.ogyi.hu/MELLEKHATAS_BEJELENTES/) is. “A gyógyszerek használatával kapcsolatos mellékhatások bejelentése továbbra is elsődleges eszköze annak, hogy az egészségügyi hatóságok további információt szerezzenek egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága” – közölte a GYEMSZI OGYI.

Forrás: gyemszi.hu, MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

Jön a gyógyszer fekete háromszög: figyeljük és jelentsük a mellékhatásokat QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →