Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

Jól működő rendszerekkel a táplálkozás biztonságáért

írta   /   2013-10-16  /   nincs hozzászólás

A jól működő és fenntartható élelmezési rendszerek fontos szerepet töltenek be a világ élelmezésbiztonságában – hívta fel a figyelmet Tony Alonzi, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője szerdán Budapesten, a 33. Élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

    A világszervezet képviselője kifejtette: az élelmezési rendszer minden eleme befolyásolja a fogyasztók hozzáférését a változatos és tápláló élelmiszerekhez. A fenntartható élelmezési rendszerek hatékonyak, minden csepp vízből, minden darab termőföldből, minden szemernyi műtrágyából és minden percnyi emberi munkából a legtöbb élelmiszert előállítva forrásokat lehet megtakarítani a jövőnek, és fenntarthatóbbá tehető a rendszer – mondta. “A célunk egyértelmű: meg kell szüntetnünk az éhezést” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a globális gazdaságban az éhezés költsége a kieső termelés és az egészségügyi kiadások miatt a teljes bevétel öt százalékát is elérheti.

élelemezésivilágnap

Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, a 2013-ban elindított Mintamenza programmal lehetőséget biztosítanak a helyben termelt, jó minőségű termékek – részben bioélelmiszerek -  bevonására a közétkeztetésbe.
Az államtitkár ismertette: az idei tanévben már ötödik éve tartó uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-programban jelenleg több mint kétezer iskola 535 ezer tanulója vesz részt. Reményeik szerint a program hosszú távon növeli a gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztását, és hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez.     Tájékoztatása szerint Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége meghaladja az évi 1,8 millió tonnát, a háztartások esetében az élelmiszer-hulladék egy főre vetített értéke körülbelül 40 kilogrammot tesz ki évente. Az élelmiszerpazarlás a gazdasági veszteség mellett morálisan is elfogadhatatlan az éhezők és mélyszegénységben élők miatt, a tárca kiemelten kezeli az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetőségét – mondta Poprády Géza.
Térfy Anna, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta: az idén nyolcadik alkalommal indítják el az adománykonvojt, ami 15 magyarországi vállalat felajánlásából 60 tonna, 50 millió forint értékű élelmiszeradományt juttat el a következő hetekben civil szervezetek segítségével az ország ötezer rászoruló családja részére. A megmentett és szétosztott élelmiszer mennyisége az elmúlt évben ezer tonnára nőtt, értéke pedig meghaladja az egymilliárd forintot, ami 50 százalékkal több a korábbi évhez képest – emelte ki.
Hozzátette: Magyarországon becsléseik szerint még 100 ezer tonna felesleges élelmiszer van, az egyesület azon dolgozik, hogy ennek minél nagyobb hányada ahelyett, hogy a szemétben végezné, a rászorulókhoz kerüljön.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Jól működő rendszerekkel a táplálkozás biztonságáért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →