Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Jelentősen nőtt Zalában a kullancs okozta fertőzések száma

írta   /   2013-10-19  /   nincs hozzászólás

Tavalyhoz képest több mint kétszeresére nőtt Zalában a kullancs-encephalitis megbetegedések száma, kisebb mértékben növekedett a Lyme-kóros esetek száma is – derül ki a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból.

kullancs1  A múlt évihez képest jóval több kullancs okozta megbetegedést regisztráltak a megyében. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos pénteken arról adott tájékoztatást, hogy Zalában mostanáig 11 kullancs-encephalitis (a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás) és 65 Lyme-kór megbetegedésről(amelynek szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi  gyulladás lehet a következménye) érkezett bejelentés.
Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján (www.oek.hu) megtalálható adatok alapján kiderül: tavaly egész évben összesen öt kullancs-encephalitis, valamint 58 Lyme-kóros megbetegedésről kaptak jelzést Zalában.
Magyarországon a múlt évben összesen 44 kullancs-encephalitis, valamint 1523 Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak, mindkét adatban évek óta csökkenés figyelhető meg. A magyarországi megyék közül Pest megyében hat, Vas és Somogy megyében – a zalaihoz hasonlóan – egyaránt öt kullancs-encephalitis eset fordult elő, míg a Lyme-kóros megbetegedéseket tekintve Nógrád, Somogy, Pest és Fejér megye után Zala az ötödik helyen szerepelt az OEK tavalyi adatokat összegző táblázataiban.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Jelentősen nőtt Zalában a kullancs okozta fertőzések száma QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →