Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Játék, szaladgálás közben gyermekeink soha ne egyenek, ne rágózzanak, ne szopogassanak cukorkát!

írta   /   2013-05-10  /   nincs hozzászólás

jatszogyerekekA gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest okozta fulladás.  Ennek súlyossági foka széles skálán mozog.  Szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, azonban sajnos néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet mindez

Legtöbbször játék, szaladgálás közben akkkor történik meg a baj, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót! Mindemellett az apró magvakat, pl. mogyorót, kiflivéget, más rágcsálni valókat a kisgyermekek beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is!  Ezért apró magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek!  

A későbbiekben is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek!

Az  ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel,  családi példamutatással.

A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv keretében ez évben „Gyermeknaptól-Gyermeknapig” egy éves Otthonbiztonsági balesetmegelőzési programot kezdeményez. A program célja a figyelemfelhívás, a gyermekbiztonság előtérbe kerülése, ezáltal a gyermekbalesetek megelőzése.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Játék, szaladgálás közben gyermekeink soha ne egyenek, ne rágózzanak, ne szopogassanak cukorkát! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →