Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Itthon: továbbra sincs influenza járvány, de Európába már betette a lábát a vírus

írta   /   2014-01-11  /   nincs hozzászólás

Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány zajlik, emellett több európai ország adott jelentést helyi járványokról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiban az elmúlt 5 hétben egyre nagyobb arányban azonosították az influenzavírust, mindez pedig arra utal, hogy lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában – ez áll az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentésében.

influ2014_janA 2014 első hetére vonatkozó jelentések szerint helyi járványokról számolt még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1)pdm09 és az influenza A(H3) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ezek a törzsek megtalálhatók az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a hazánkban várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. Még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. Az adatok általában a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. A hálózatban az Európai Unió illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz (kivéve Liechtensteint). Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Forrás: ÁNTSZ

hirdetés

az oldal QR-kódja

Itthon: továbbra sincs influenza járvány, de Európába már betette a lábát a vírus QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →