Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Itt az újabb problémás fogyitabletta

írta   /   2013-03-14  /   nincs hozzászólás

A fogyást elősegítő, izomnövelő bombát egy férfi reklámozza, négy országban, négy különböző névvel – írja a hir24.hu.

 Újabb gyanús fogyókúrás csodaszer-hirdetésre bukkant az interneten Oláh Lajos független képviselő, aki korábban egy másik, hasonló készítmény kapcsán az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, aggodalmát kifejezve. Akkor a Fogyókúra Forte és a Weight Loss elnevezésű termékekről érdeklődött a parlamentben, amelyeket – bár engedélyük nincs –, számos csatornán reklámoznak. A forgalmazók egy hónap alatt 10-14 kiló fogyást ígérnek, és azt, hogy ha ez nem következik be, visszaadják a vevő pénzét. Csakhogy az egyre szaporodó vevői panaszokból az derül ki, hogy a várt eredmény gyakran elmarad, de a pénzt senki nem fizeti vissza.

Balog Zoltán akkor azt ígérte, a tárca intézkedni fog a szükséges hatósági bejelentésekről. Kiemelte: mivel a 30-asnál nagyobb testtömegindexű elhízottság betegségnek tekintendő, a betegségek kezelésére előállított termék pedig gyógyszernek, ezért „a Fogyókúra Forte és más hasonló csodaszerek forgalmazása engedély nélküli gyógyszerforgalmazást valósít meg”.

„A szóban forgó hirdetés nem szól arról, hogy a termék bármilyen engedéllyel is rendelkezne, de ami még megdöbbentőbb, hogy a magyar honlapon egy Váci Bálintnak nevezett kolléga számol be a tapasztalatairól a fogyást elősegítő, izomnövelő és tesztoszteron bomba kapcsán. A probléma csupán csak annyi, hogy ugyanezt a fiatalembert a román portálon Bogdan Stescunak hívják, a szlovák oldalon Boris Šuleknek, a lengyel oldalon pedig Bryan Stevensnek” – írta a képviselő levelében.

Hozzátette: a szükséges lépéseket – csakúgy, mint korábban – megtette.

A hirdetés egyébként egy jelenleg hatályos EU-s jogszabályba is ütközik. Egy, az élelmiszerekkel foglalkozó, a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos rendelet ugyanis előírja: a készítmények forgalmazói nem utalhatnak hirdetéseikben a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére, és nem sugallhatják, hogy az élelmiszer fogyasztásának mellőzése hatással lehet az egészségre. Továbbá nem hivatkozhatnak orvosok, egészségügyi szakemberek vagy különféle szervezetek ajánlásaira.

Ha érdekel a cikk folytatása katt az hir24 oldalára, ha a hamis gyógyszerekről szeretnél többet megtudni katt ide.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Itt az újabb problémás fogyitabletta QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →