Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Itt a „Belevalók” második állomása Felsőzsolcán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány továbbképző programja

írta   /   2013-12-05  /   nincs hozzászólás

Decemberben Felsőzsolcán szervezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a „Belevalók” második állomását. Az ingyenes óvodai továbbképző program célja, hogy minél több óvoda várja felkészülten az országban a cukorbeteg gyerekeket. Az első tréningnapon, Kecskeméten csaknem 100 óvónő vett részt.

belevalok1Az Alapítvány arra számít, hogy Felsőzsolca és környékéről is olyan hatalmas érdeklődéssel övezi majd a Belevalók továbbképző programját, mint az első, októberi alkalommal. Kecskeméten csaknem száz óvodapedagógus vett részt a fél napos, ingyenes továbbképzésen.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány október 17-én indította útjára új programját, amelyen dietetikusok, diabetológusok és szakápolók készítik fel az óvodai dolgozókat a cukorbeteg gyerekek intézményi fogadására. Csakúgy, mint Kecskeméten, Felsőzsolcán is ott lesz Erős Antónia. ”A program célja, hogy az elméleti és gyakorlati oktatás után minél több óvónő tudjon segítségére lenni a cukorbeteg gyerekeknek” – mondta az Alapítvány létrehozója.

“Örülök ennek a programnak, mert sok hasznos információt hallottam, melyeket, ha cukorbeteg gyerek kerülne hozzánk, hasznosítani tudok. A mi óvodánk mindig fel felvállalta az olyan gyerekeket, akik nagyobb odafigyelést igényeltek tőlünk: volt epilepsziás és gluténérzékeny óvisunk is. Én szívügyemnek tekintem, hogy minden gyerek megkapja a kellő törődést” – mondta Oláh Csabáné óvónő, aki részt vett a kecskeméti képzésen.

Az alapítványhoz az elmúlt években sok visszajelzés érkezett a cukorbeteg gyerekek óvodai elhelyezésének nehézségeit illetően. 2015 szeptemberétől életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy mivel az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs, az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés fontos, de elegendő is.

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után tudni fogják, hogy mit jelent egy cukorbeteg gyermek ellátása, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy, ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő. Egy-egy oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll,  egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszint-mérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulinpumpa bemutatása).

Az alapítvány egy, az ezeket a témákat érintő oktatóanyaga elérhető a http://www.egycseppfigyelem.hu honlapon!

belevalok3Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulinadásra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnere a Belevalók program megvalósításában a Kaméleon Olvasóklub. Az olvasás népszerűsítő programról a diabétesz továbbképzést megelőzően szakemberek tartottak előadást, „Olvasóvá nevelés a digitális korban” címmel az óvónőknek (erről bővebben itt: http://rainbowkatalogus.hu/olvasoklub/).

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvónői oktató programja a 2013-ban indult, “egycseppes” gyerekprogram második állomása az 5 éven felüli gyerekeknek szóló mesekönyv megjelenése után. A Szárnyak és paták Finy Petra meséjével és Herbszt László illusztrációival tavasszal jött ki a Kolibri Kiadónál. A történet egyik mellékszereplője, Glu egy cukorbeteg, vagány kisfiú. A könyvvel az volt a célja az alapítványnak, hogy lebontsa a diabéteszt körülvevő tabukat, megkönnyítse a cukorbeteg gyerekek közösségbe illeszkedését, és segítséget adjon a családoknak, nevelőknek ahhoz, hogy beszélni tudjanak a gyerekkori cukorbetegségről.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Itt a „Belevalók” második állomása Felsőzsolcán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány továbbképző programja QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →