Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

Ismét romolhat a levegő minősége

írta   /   2013-12-30  /   nincs hozzászólás

Ismét szmogos időjárás várható – hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében. Mint írták: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint kedd este és szerdán ismét romlik a levegő minősége, amelyet a szilveszterkor szokásos petárdák és tűzijátékok használata tovább fokoz.

dec30    A VM közleménye szerint kisebb légmozgásra csak a Kisalföldön lehet számítani kedden és szerdán. Csütörtökön a megélénkülő, a Nyugat-Dunántúlon megerősödő délnyugati szél hatására a Dunántúlon jelentősen, a Duna-Tisza-közén kisebb mértékben csökkenhet a légszennyezettség. Ezzel szemben a Tiszántúlon a szálló por (PM10) mennyisége továbbra is magas szinten maradhat. A legfrissebb modellszámítások szerint várhatóan a hétvégére mindenhol csökken a légszennyezettség.
Mint kifejtették: szmoghelyzetről akkor beszélünk, ha megemelkedik a légszennyező anyagok, jelen esetben a PM10 koncentrációja a levegőben. Ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert – és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás –, akkor tájékoztatási szintet kell elrendelnie az érintett önkormányzatnak. Ha a levegő szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbméteres küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor az már riasztási szintet jelent.
Szmoghelyzetben ajánlott minél kevesebb ideig tartózkodni a szabad levegőn, a kora délutáni órákban pedig nem ajánlott szellőztetni – írta a VM, hozzátéve: aki teheti, szilárd tüzelésről váltson gáz- vagy elektromos fűtésre, és dízeles gépjárművek helyett használja a tömegközlekedést.
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.
Az OKI hétfőn két települést – Salgótarjánt és Nyíregyházát – jelölte az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel. Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét kifogásoltnak minősítették, a többi településen elfogadhatónak számít a levegő minősége.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ismét romolhat a levegő minősége QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →