Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Ismét nő a madárinfluenzában megbetegedtek száma

írta   /   2014-01-13  /   nincs hozzászólás

 Hét új, a madárinfluenza H7N9-es altípusával kapcsolatos megbetegedést jelentettek a hétvégén Kínában, ahol az elmúlt tíz hónapban több mint 150-en fertőződtek meg a vírussal.

h7n913   A hétvégén a kelet-kínai Csöcsiang és Fucsien tartományokból, valamint a dél-kínai Kuangtung tartományokból jelentettek megbetegedést. A központi televízió, a CCTV beszámolója szerint a hét személyből négyen jelenleg is kritikus állapotban vannak, egy 29 és 30 éves fiatalember is a betegek közt van.
Az érintetteknek kivétel nélkül volt kapcsolata szárnyasokkal betegségüket megelőzően, vagyis kizárható, hogy esetükben emberről emberre terjedt volna a kór. A hétvégén egy újabb halálos esetet is jelentettek a hatóságok: egy Fucsien tartománybeli, 38 éves férfi halt bele a fertőzésbe, ő ugyanakkor más betegségben is szenvedett.
A hatóságoknál bejelentett esetek száma a hétvégén 163-ra nőtt. A madárinfluenza tíz hónappal ezelőtt, tavaly márciusban, Kelet-Kínában megjelent H7N9-es altípusa hétfő délelőttel bezárólag 51 halálos áldozatot követelt, elsősorban az ország keleti, középső és déli tartományaiban, valamint Tajvanon és Hongkongban. A betegség terjedése a nyári és ősz eleji hónapokban érezhetően visszaszorult, az év eleje óta ugyanakkor újra felerősödött. Január első két hetében összesen 16 új megbetegedést jelentettek.
A hónap végén kezdődő kínai holdújév kapcsán a hatóságok fokozott óvatosságra intik a lakosságot. A legnagyobb családi ünnepnek számító munkaszüneti hét alatt százmilliók kelnek majd útra, fokozva a betegség további tartományokra való átterjedésének lehetőségét. A szakemberek ugyanakkor a pánik elkerülésére is felhívják a figyelmet, mondván, hogy a hatóságok mindent megtesznek a helyzet kezelésére. Az intézkedéseket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfelelőnek minősíti, s nem teszi szükségessé sem az országból, sem az országba utazók fokozott vizsgálatát.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ismét nő a madárinfluenzában megbetegedtek száma QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →