Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

Ismét nem igazolt állítások miatt bírságolt meg a GVH egy mágneses készüléket

írta   /   2013-12-11  /   nincs hozzászólás

 Hárommillió forint bírságot szabott ki a Wellnet Kft.-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a vállalkozás a Magnavital mágneses készülékek, illetve a készülékcsomagok népszerűsítése során a terméknek olyan egészségre gyakorolt hatásokat és gyógyhatásokat tulajdonított, amelyeket nem tudott igazolni.
magnival   A GVH tájékoztatása szerint a vállalkozás 2010. augusztusa és 2013. februárja között a Magnavital készülékcsalád népszerűsítésekor és értékesítésekor során gyógyhatásra, egészségre gyakorolt és más kedvező hatásra, továbbá kedvezményes árra vonatkozó állításokat tett közzé. Az állítások fő üzenete az volt, hogy a termék használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, valamint egészségmegőrző hatással is rendelkezik.
A GVH eljárásában azt vizsgálta, hogy megfelelnek-e a valóságnak a tájékoztatásokban megfogalmazott állítások.
A vállalkozás állításait fogyasztói tapasztalatokra alapozta, azonban a versenyhivatal gyakorlata alapján nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények.
A cég által benyújtott további bizonyítékok nem azt támasztották alá, hogy a Magnavital termék tájékoztatásokban ismertetett hatásai ténylegesen érvényesülnek, hanem azt, hogy magának a pulzáló mágneses térnek milyen biológiai és fiziológiai hatása van az élő szervezetekre – írta közleményében a GVH.
A versenyhivatal megítélése szerint a vállalkozás által benyújtott bizonyítékok nem feleltek meg a tudományos ismeretekkel, megalapozottsággal szembeni elvárásoknak, így a cég nem tudta igazolni, hogy a Magnavital készülékcsalád használatával ténylegesen elérhetőek-e a tájékoztatásokban kiemelt egészségügyi hatások.
A reklámokban megjelenő tájékoztatások alapján a fogyasztók arra a következtetésre is juthattak, hogy az eredeti árnál kedvezményesebben vehetik meg a készülékcsalád tagjait. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy valójában a feltüntetett “eredeti áron” nem értékesítettek egyetlen terméket sem, így a fogyasztók valójában nem kaptak semmilyen árkedvezményt.
A vállalkozás ezzel a magatartásával tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, emiatt szabták ki a hárommillió forint bírságot – közölte a GVH.
A bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte a hivatal, hogy a cég célja a tájékoztatásokkal olyan fogyasztók figyelmének felkeltése volt, akik kifejezetten egy betegség megelőzése vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítése, gyógyítása miatt, vagy egészségügyi állapotuk javítása miatt keresik a különböző terápiás lehetőségeket, módszereket. A nem teljesen egészséges fogyasztó sérülékenyebb, egészségi állapotánál fogva kiszolgáltatottabb a vállalkozások tájékoztatásainak, reklámjainak – hívta fel a figyelmet közleményében a GVH.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ismét nem igazolt állítások miatt bírságolt meg a GVH egy mágneses készüléket QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →