Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Ismét lesz a kórházi napidíj Csehországban

írta   /   2013-11-07  /   nincs hozzászólás

Hatvan korona, azaz mintegy 720 forint lesz az új kórházi napidíj Csehországban – döntött a cseh kormány.

Jirí Rusnok miniszterelnök a kormány ülése után elmondta, hogy az új napidíj várhatóan márciusban lép életbe, miután a hatályos törvény módosítását a rövidesen felálló új képviselőház is elfogadja. A 18 éven aluli fiatalok nem fognak napidíjat fizetni.
Csehországban jelenleg 100 korona a kórházi napidíj, de ezt az alkotmánybíróság júniusi döntésével 2014. január elsejével hatályon kívül helyezte.
A korábbi 60 koronás kórházi napidíj 100 koronára emelését a Petr Necas vezette jobbközép kormány hagyta jóvá. Az alkotmánybíróság azért semmisítette meg a kórházi napidíjat, mert a törvényben nincs pontosan körülírva, mit kap ezért a páciens, illetve hogy a napidíj ilyen mértékű emelése a társadalom egyes rétegeinek – például a nyugdíjasoknak – súlyos gondokat okozna.
A jelenlegi, 100 koronás napidíjnál a kórházak évente mintegy 2,1 milliárd koronás pluszbevételhez jutnak. A napidíj 60 koronára csökkentése, illetve a gyerekek kivonása a szabály alól, várhatóan egymilliárd koronával csökkenti ezeket a bevételeket. A jövő évben számolni kell azzal is, hogy a törvényalkotási folyamat elhúzódása következtében nagy valószínűséggel januárban és februárban semmiféle napidíj nem lesz a kórházakban.
A cseh kórházak szövetsége a kormány döntésére reagálva közölte, hogy pénzügyi kárpótlást fog követelni a kabinettől a kieső, illetve csökkentett bevételekért.
“Teljes kártérítést követelünk a jövő évi bevételkiesésekért” – mondta Eduard Sohlich, a cseh és a morva kórházak szövetségének elnöke. Hozzátette: álláspontjukat már közölték Martin Holcáttal, az egészségügyi tárca vezetőjével.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ismét lesz a kórházi napidíj Csehországban QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →