Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

Ismét hőségriadó – Vizet osztanak, locsolják az utakat, felügyelik a vasúti pályákat, tovább lehet strandolni

írta   /   2013-08-05  /   nincs hozzászólás

 Vizet osztanak, locsolják az utakat Budapesten

A hőségriasztás miatt a Fővárosi Vízművek szombat reggeltől vizet oszt, a Közterület-fenntartó két műszakban locsolja a közutakat, a Főkert pedig folyamatosan ellenőrzi az ivókutakat. A Főpolgármesteri Hivatal pénteki,  eljuttatott közleménye szerint Tarlós István főpolgármester arra kérte a BVK Holding tagvállalatait, segítsenek a fővárosiaknak abban, hogy könnyebben elviseljék a hőséget. A Fővárosi Vízművek szombat reggeltől a hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. A BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között a meghatározott vonalakon locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a vágányok felpúposodását. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább lesznek nyitva, a strandokon folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra. A Főkert Nonprofit Zrt. minden, a kezelésükben lévő ivókút működését figyeli, rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a Főkert által használt öntözővíz ivóvíz minőségű, és ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodik.

hoseg_tanacs A Főpolgármesteri Hivatal hangsúlyozza: a parki, köztéri szökőkutakban tilos a fürdés.

Fokozottan ellenőrzik a vasúti pályát, vizet osztanak az állomásokon is

A hőségben folyamatosan mérik a vasúti sínek hőmérsékletét, szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, az utasoknak pedig péntektől ismét ásványvizet osztanak – tudatta közleményben a MÁV-Start.

A vasúttársaság a főbb budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson vizet oszt. Elsőként Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron lehet átvenni az ingyenes literes ásványvizet, később a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomásokon is. A vízosztás a rendkívüli hőség végéig tart. A vasúttársaság emellett arra kéri az utasokat, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak el. A járművek karbantartásánál különös figyelmet fordítanak a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire – áll a közleményben. hoseg_3

    Folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, ha ez eléri vagy meghaladja a 45 fokot, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Ötven és hatvan fok közötti sínhőmérsékletnél a pálya deformálódhat, ekkor a vasúttársaság sebességkorlátozást vezet be. A nagy meleg hatására felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés is előfordulhat, a karbantartók ezért felkészültek az esetleges hibák kijavítására. Tovább tartanak nyitva a fővárosi strandok

A budapesti strandok péntektől a szokásosnál egy órával tovább lesznek nyitva – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH).

    A budapesti strandokon óránként tájékoztatják a vendégeket a hosszabb nyitva tartásról, továbbá felhívják figyelmet a magas UV- sugárzásra és arra, hogy több folyadékot kell fogyasztani. A pénztáraknál ásványvíz-automatákat is elhelyeztek. A közlemény szerint a BGYH ezen a hétvégén 30 ezer strandlátogatóra számít. Kitérnek arra is, hogy pénteken a Dagály strandon rendezik a “strandok éjszakáját”. A fürdő ezen a napon 22 óráig várja a látogatókat, a belépéshez normál napi belépőt kell váltani.

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ismét hőségriadó – Vizet osztanak, locsolják az utakat, felügyelik a vasúti pályákat, tovább lehet strandolni QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →