Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

Ismét Erdélyben gyógyítottak a Gyermekmentő Szolgálat orvosai

írta   /   2013-11-13  /   nincs hozzászólás

 Mintegy kétezer gyereket vizsgált meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvoscsoportja Erdélyben októberben.

orvoserdely   Összesen 29 szakorvos és egészségügyi szakember – csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus, radiológus, fül-orr-gégész, fogorvos, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápoló – vett részt a Gyermekmentő erdélyi gyógyító körútján.
Csíkszentdomokos, Csíkszereda, Csíkszentmárton, Szentegyháza, Csíkszentkirály, Kóstelek és Székelyudvarhely iskoláiban, óvodáiban és a Hargita megyei kórházban szűrték, vizsgálták a gyerekeket, továbbá 56 magyarfalvi és csíkfalvi moldvai csángó gyermek szűrését végezték el.
Az orvosok csaknem kétezer gyermeket vizsgáltak meg egy hét alatt, 14 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet. A szakemberek Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában közös műtéti-konzultációkat tartottak – közölte a szervezet.
A szemészeti szűrővizsgálatok alapján a szolgálat 19 darab szemüveget készíttetett és juttatott el csíkszentkirályi, újtusnádi és lövétei rászoruló gyermekeknek.
A csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja is, az önkéntes orvosok 340 nőgyógyászati szűrést végeztek el egy hét alatt. A citológiai leletek Magyarországon készültek el november elején: 24 megvizsgált esetében derült fény súlyos elváltozásra, betegségre.
Ugyancsak részt vett a gyógyító körúton a mozgó fogorvosi rendelő. A fogorvosok egy hét alatt mintegy 300 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg a mobil rendelőben.
Mint minden ősszel, az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is megrendezték a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak futballmeccsét Csíkszentdomokoson. A mérkőzést a Hargita megyei csapat nyerte meg.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ismét Erdélyben gyógyítottak a Gyermekmentő Szolgálat orvosai QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →