Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

Introvertált vagy extrovertált vagy? Beszéded elárul!

írta   /   2013-07-08  /   nincs hozzászólás

Beszédünk többet árul el személyiségünkről, mint gondolnánk. Régóta foglalkoztatja a kutatókat az, hogy milyen természetű a személyiség és nyelvhasználat közötti kapcsolat. Eddig a figyelmük jellemzően a beszéd tartalmára fókuszált, arra, hogy miről beszélnek a különböző típusú emberek. Így fény derült arra például, hogy az extrovertáltak (a külvilágra fókuszáló emberek) többet beszélnek a családjukról, a barátaikról, és gyakrabban használják az „ital” és a „tánc” szavakat, ami nem meglepő, hiszen az extrovertáltak általában pezsgő társasági életet élnek.

otthon

Camiel Beukeboom és kollégái azonban egy másik szempontból vették most górcső alá a nyelvhasználat különbözőségeit. Arra voltak kíváncsiak, hogy hasonló témáról milyen megfogalmazásban fejtik ki a különböző emberek a véleményüket. Kísérleti személyeiknek 5 képet adtak, és megkérték őket, hogy mondják el, mit látnak rajtuk. Ezek a képek többféleképpen értelmezhető társas helyzeteket ábrázoltak.

Arra jutottak, hogy az introvertáltak (saját gondolataik és érzelmeik felé forduló emberek) konkrétabban és pontosabban fogalmaznak, míg az extrovertáltak absztraktabban és homályosabban fejezik ki magukat.

Pontosabban azok a személyek, akik magas pontszámot értek el az extroverziót mérő skálán, több általános állapotot leíró igét és melléknevet használtak, és több interpretációt és értelmezést adtak. Ezzel szemben az introvertáltak jobban ügyeltek a névelőkre, több számot és konkrét személyt említettek, és több megkülönböztetéssel éltek (gyakrabban említették a „de” és a „kivétel” szavakat).

buli

Az eredmények egybevágnak azzal, amit az extraverzió-intorverzió személyiségdimenzión való elhelyezkedés szerinti társas viselkedés jósol. Az introvertáltak tehát nem csupán társas kapcsolataikban, de a beszédükben is sokkal óvatosabbak, míg az extrovertáltak mindkét tekintettben lazábbak, lezserebbek.

Az eredmények továbbá egybecsengenek azzal a megfigyeléssel, miszerint két introvertált személy hajlamosabb egy témáról beszélni, részletesen, míg az extrovertáltak beszélgetésük során inkább több témát érintenek kevesebb részletességgel.

A kutatók szerint eredményeikből messzemenő következtetések vonhatóak le, arra nézve, hogy a különböző típusú emberek beszéde milyen hatással van a befogadóra, hiszen régóta nyilvánvaló tény, hogy a különböző beszédmódokat, különbözőképpen értelmezzük.

Így például ha egy viselkedést – egy introvertált stílusában – konkrétan és pontosan fogalmazunk meg (pl.: Józsi ordibál Ildivel.), akkor a befogadó hajlamosabb az adott esemény kiváltó okait ahhoz a konkrét helyzethez kötni, amiben lejátszódott.

Azonban amikor ugyanezt az eseményt egy extravertált stílusában, absztraktabb szinten fogalmazzuk meg (pl. Józsi barátságtalan), akkor a befogadó valószínűbb, hogy az adott eseményt Józsi általános (és ezért kevésbé megváltoztatható) jellemvonásának megnyilvánulásaként fogja értelmezni.

Viselkedéselemzőnk, Bagi Éva Andrea írása. További cikkei itt érhetőek el.

Kérdeznél szeretnél tőle, itt megteheted!

Forrás: http://bps-research-digest.blogspot.hu/2012/11/introverts-use-more-concrete-language.html
eredeti cikk: Beukeboom, C., Tanis, M., and Vermeulen, I. (2012). The Language of Extraversion: Extraverted People Talk More Abstractly, Introverts Are More Concrete. Journal of Language and Social Psychology DOI: 10.1177/0261927X12460844

hirdetés

az oldal QR-kódja

Introvertált vagy extrovertált vagy? Beszéded elárul! QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →