Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Inkontinencia és terhesség

írta   /   2013-06-26  /   nincs hozzászólás

terhesnoA terhesség alatt nagyon sok nő tapasztal valamilyen mértékű inkontinenciát, mely nem más, mint a vizelet akaratlan csepegése.

Kismamáknál az inkontinencia általában enyhe lefolyású és rendszertelenül jelentkező, ám egyes esetekben lehet komoly is. Előfordulhat, hogy a terhességet követően is folytatódik, ám általában nem sokkal a gyermek születése után elmúlik.

Milyen típusú inkontinencia fordul elő terhesség alatt és után?

A terhesség alatt jelentkező inkontinencia típusa az esetek túlnyomó részében az ún. stressz inkontinencia. Ez azt jelenti, hogy a vizeletcsepegést a hólyagra nehezedő nyomás váltja ki, s a hólyagzáró izmok nem elég erősek ahhoz, hogy visszatartsák a vizeletet.

Mi okozza az inkontinenciát a terhesség alatt?

A terhességi inkontinenciát a hiperaktív hólyag is okozhatja. A hiperaktív hólyaggal rendelkező nőknek sokkal gyakrabban van vizelési ingerük, mivel a hólyag összehúzódások kontrollálatlanok.

Ráadásul, noha  a húgycsőt körülvevő izmok szerepe az lenne, hogy megakadályozzák a vizelet távozását, a hólyag túl erős összehúzódása miatt ez nem következik be.

 A hólyag záróizma egy olyan izomszelep, mely a hólyag alján található. Feladata a vizelet folyásának kontrollálása.

Terhesség alatt a megnövekedett méh nyomást gyakorol a hólyagra, így a húgycső izmai a rájuk nehezedő nyomás alatt nem tudják megakadályozni a vizelet távozását, ezért vizeletcsepegés figyelhető meg, ha a kismama köhög vagy tüsszent.

A szülés utáni inkontinencia okai

A terhesség végével az inkontinencia problémák folytatódhatnak, mivel a szülés meggyengíti a medencefenék izmait.

A szülés emellett még a következőkkel járulhat az inkontinenciához:

  • A hólyagszabályozásért felelős idegek sérülése
  • A húgycső és a hólyag elmozdulása a terhesség alatt
  • Gátmetszés a szülés alatt. A gát nem más, mint a medencealapot lezáró többrétegű izomlemez. Az ide futó alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért.

A terhességi inkontinencia kezelése

A terhességi inkontinencia leginkább az időzített hólyagürítéssel és a hólyag – valamint medencefenéki izmok erősítő tréningjével kezelhető.

Mivel ezek otthon is jól végezhetők, és nincs mellékhatásuk, legelőször ezeket javasolják.

Az időzített hólyagürítéshez fel kell jegyezni minden vizelés és vizeletcsepegés időpontját. Erre azért van szükség, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a „balesetek”.

A hólyagtréning lényege, hogy vizelés során a folyamatot több rövid időszakra megszakítjuk, majd folytatjuk. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy először óránként, majd 90 percenként, végül pedig csak két vagy akár háromóránként kelljen a mosdóba menni.

Egyes esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség, hogy a hólyag összehúzódásokat sikerüljön kontrollálni.

Cikk forrása: partnerünk, webbeteg.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

Inkontinencia és terhesség QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →