Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

Ingyenes méhnyakrákoltás Egerben

írta   /   2013-04-15  /   nincs hozzászólás

Ingyenesen biztosítja a méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyag döntő hányadát Eger önkormányzata.

A város a csaknem 90 ezer forintba kerülő, három oltásból álló sorozat második és harmadik vakcináját fizeti ki, így a szülőket csak az első oltás 15 290 forintos költsége terheli. Az önkormányzat a házi gyermekorvosokat kérte fel az oltás beadására, a szervezési feladatokat pedig a védőnői szolgálat és az Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány látja el.
Ebben a helyzetben arra kérik a szülőket, hogy a beleegyező nyilatkozatot a gyermek lakcímkártyájának bemutatásával együtt adják le a védőnői szolgálatnál. A szülői önrészt az alapítvány számlájára kell befizetni. Mindennek nyomán a 13 éves lányok április 29-től október végéig kaphatják meg az oltássorozatot – tudatta a polgármester.
A méhnyakrákért felelő humán papilloma vírus (HPV) az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen. A nem rákkeltő típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas.
A  rákkeltő típusok úgynevezett rákmegelőző és rákos elváltozásokat, jellemzően méhnyakrákot okozhatnak. Ma Magyarországon évente mintegy 1200 új méhnyakrákos esetet ismernek fel, évente átlagosan 500 fiatal-középkorú nő hal meg ebben a betegségben.
A védőoltás az immunrendszert készíti fel a meghatározott HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a szexuális élet megkezdése előtt kerül beadásra.
A védőoltás számos országban támogatott, hazánkban azonban a nem támogatott gyógyszerek közé tartozik.

hirdetés

az oldal QR-kódja

Ingyenes méhnyakrákoltás Egerben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →